Poslednja nedelja pred Vaskrs, odnosno poslednja sedmica Vaskršnjeg posta naziva se Strasna sedmica. Ova nedelja u 2022. godine poičinje u ponedeljak 18. aprila i završava se 24. aprila na Vaskrs.

Postoje razni obiaji i verovanja za ovu nedelju, ali najpre pravoslavni vernici u ovim danima praktikuju post,češće molitve, bdenja - ovo je zapravo nedelja duhovnog razvoja i čišćenja duše za dolazak Vaskrsa, najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Svaki dan u ovoj nedelji vezuje se za razne običaje, pa tako imamo strasni ponedeljak, strasni ili zavaliti utorak koji označava dane strogog posta. Na veliku sredu žene nisu plele i šile, u Negotinskoj krajini brala se biljka burijan koja ima primeni u narodnoj medicini. Veliki četvrtak je prema narodnom običaju dobar dan za ratarstvo, odnosno sejanje lubenica. U nekim krajevima zemlje na ovaj dan žene su odlazile na reku gde su palile sveće, koje su pričvršćivale na malim daskama, i puštale ih niz vodu. 

Cele ove nedelje se ne peva i ne igra jer se u ovoj sedmici obeležava Veliki petak, najtužniji hriščanski prazbnik, odnosno dan raspeća Gospoda Isusa Hrista. Ovo je dan strogog posta, a najvažniji običaj je farbanje jaja. Prvo obojeno jaje u crveno naziva se čuvarkuća.

U nekim kajevima Srbije na dan Velike subote mesi se uskršnjak, obredni kolač, koji se kiti bosiljkom i utisnutim slovom. Ovaj kolač je ukrašavan i jajima od kojih se jedno, belo, stavlja u sredinu, a njima se, na Uskrs, deca međusobno daruju.

Izvor: Sensa