Kako se osloboditi karmičkih dugova? Postoje različiti tipovi i razlozi zašto karmički dugovi nastaju u našem životu, a neki od dominantnijih su karmički dugovi koje nasleđujemo od predaka, kao i karmički dugovi iz prošlog života.

Na primer, sve žene po majci su same. Ulaze u vezu, rađaju i rastaju se sa partnerom. Tako je bilo i sa bakom, majkom i unukom. Sa čime je to povezano? S tim što devojke kopiraju obrazac ponašanja i obrazac građenja odnosa sa partnerima koji im je poznat. Sade ista karmička semena. Ovo je primer za karmički dug od predaka.

Sa druge strane, karmički dugovi iz prošlog života se javljaju kako bismo usvojili određene lekcije i zaključke, odnosno shvatili koje greške i propuste više ne smemo da ponavljamo. Na primer, devojka se uda za "normalnog" čoveka, a on postaje alkoholičar. I tako tri puta. Svaki novi muž, bez preduslova, okreće se destruktivnom obrascu ponašanja. Takav primer nam govori da devojka ne donosi zaključke u vezi i nastavlja da se ponaša kao pre. Ona ne vidi uzročne veze u svom ponašanju, ne želi da preuzme odgovornost na sebe i promeni nešto u svom životu, promeni obrazac na koji bira partnere i ostvaruje odnos sa njima.

Takođe, postoje i lični dugovi koji ukazuju na naše loše postupke, propuštene prilike, misli koje su nam u glavi, reči koje izgovaramo, odnosi koje stvaramo... Sve ovo su produkti naše lične karme. Mi biramo da se ponašamo svake sekunde našeg života prema određenom scenariju.

Svakog dana nam hiljadu misli prođe kroz glavu, izgovaramo stotine reči i vršimo na desetine radnji. Sve su to semena koje sadimo. Ako osećamo zahvalnost, dobijamo je zauzvrat. Ako dajemo ljubav i brigu iz stanja izobilja, onda nam se to i vraća.

Ako smo fokusirani na uočavanje najboljeg u svom životu, onda je naš život zasićen činjenicom da se svi događaji razvijaju na najbolji mogući način, u našu korist. Ako donosimo zaključke iz svakodnevnih događaja u našim životima i biramo da se promenimo nabolje, menjajući svoje ponašanje i menjajući obrasce razmišljanja koji nas ne vode ka razvoju, onda ćemo imati bolju budućnost sutra.

Šta da učinite ako imate puno karmičkih dugova?

  • Zapamtite, sve počinje od nas samih. Nemojte žuriti da krivite porodicu, državu, šefa. Promenite sebe i svet oko vas će se automatski promeniti.
  • Razvijajte se duhovno. Naučite da razmišljate u pravcu u kom želite da se razvijate u životu. Na primer, naučite da razmišljate pozitivno i tada će vam se život odvijati na bolji način.
  • Naučite da ne gomilate ljutnju.
  • Naučite da priznate svoje greške. Recite: "Priznajem svoje greške i shvatam da sam posadio negativno karmičko seme. Od sada biram da se ponašam drugačije."
  • Naučite da ne lažete. Recite istinu i ljudi će biti iskreni prema tebi. Ali sve počinje od vas.
  • Budite jednostavni. Lakše je napustiti staro i otvoriti se svemu novom na ovom svetu.
  • Naučite da sebi date ono što želite od drugih.
  • Naučite da slušate potrebe drugih i dajte im ono što im je sada potrebno.

Izvor: Sensa