Šta je za vas pravi luksuz? Da li raskoš povezujete sa novcem, zlatom, materijalnim, ili ga tumačite kao nešto što nema cenu? Jedna moćna poruka autorke Elene Pasternak podseća vas šta je pravi luksuz u životu:

"Luksuz nisu skup veš, ni ruž za usne, ni restorani, ni štikle. Pravi luksuz je živeti onako kako želite. Udobne pantalone. Udobne čizme. Sa kojom god bojom karmina želite, ili bez karmina. Konzumiranje hrane koju volite, da se družite ljudima pored kojih se dobro osećate, da budete zajedno sa nekim iz ljubavi, a ne iz osećaja dužnosti.

Naučite da otpustite ono što vam nije potrebno.  Od onoga što je zastarelo. Dotrajalo. I zadržite ono što volite. Petogodišnja ćerka moje prijateljice uvek u goste ide sa svojom kašikom. Ona ima luksuz da jede kašikom koja voli. Njena majka je veoma stidljiva, svaki put pokušava da se opravda. I tako sam ja počela da nosim svoj pribor za jelo i nosim ga sa sobom na piknike, jer ne volim da jedem plastičnim priborom. I nije me briga šta drugi misle o tome.

Luksuzan život nije "zato što to zaslužuješ".  Luksuzan život je i ono što su ti drugi dali - Pehar mi je dala moja sestra. Tatina majica, u kojoj je tako udobno zaspati. Torta po maminom receptu. Poljubac voljene osobu. Zanimljive knjige. Dobri filmovi. Omiljene pesme. Mirišljava posteljina. Čist stan. Život koji si izabrao.

A luksuzan život nije jesti sebe kada nešto krene naopako.  Hulahopke se mogu pocepati. Testo možda neće uspeti. Prijatelji možda neće želeti da gledaju vaš omiljeni film. Osoba koju volite može otići. Možda nećete dobiti unapređenje na poslu. Svašta se može dogoditi. Ako ne uspete u nečemu, to ni na koji način ne utiče na vašu vrednost. To samo znači da stvari trenutno ne idu onako kako želite.

Luksuzan život je mogućnost izbora.  Čarape su se pocepale, možete kupiti nove. Bacite test koje nije uspelo i naručite suši ili pokušajte ponovo da ispečete pitu. Gledajte film sami ili idite u kafić sa prijateljima. Pustite ili se borite. Potražite novi posao ili revidirajte svoje ciljeve na starom.

Luksuzan život je život po sopstvenim pravilima.  Idite ka svojim ciljevima. Ne tražite izgovore. Ne budite u zonikomfora. Ne pravdajte se za svoje izbore, svoje snove, svoje interese."

Izvor: Sensa