Duhovni razvoj temelji se na prepoznavanju naših unutrašnjih sila i njihovog načina delovanja. Prepoznajući te sile, sposobniji smo da upravljamo svojom energijom, oblikujemo život u skladu sa autentičnim željama i budemo srećniji, vitalniji i zdraviji!

Buđenje duše se sastoji od 6 faza:

1. Autentičnost i iskreni uvid u sebe
Detaljnim uvidom u sopstvene emocije možemo dobiti objektivan uvid u svoj život. Otvoren i iskren uvid u svoju unutrašnjost pokazuje nam i priču u kojoj svakodnevno živimo i u koju verujemo. Iskren uvid ogleda se u načinu na koji delujemo, izražavamo se i ponašamo.

2. Odlučnost i strpljenje
Pokazivanje autentičnosti suočava se s našim temeljnim strahovima, poput straha od gubitka i nepoznatog. Mnogi strahovi dolaze u različitim oblicima kao što su otpor, teskoba i poricanje. Svi oblici nas provociraju i podstiču na promenu temeljnih uverenja. Tokom ove faze možemo da se osećamo usamljeno, izolovano od sveta i nezaštićeno. Sva ova neprijatna osećanja traže od nas veliku dozu odlučnosti, hrabrosti, strpljenja, volje i upornosti da nastavimo. Uz strpljenje i samopouzdanje, možemo polako da nastavimo tempom kojim možemo da se uključimo u društveni život na zdrav emocionalan način, ali da ne podležemo impulsivnim porivima naše ličnosti u senci.

3. Maske počinju da padaju
Maske počinju da padaju, a istinskim uvidom u sebe možda se osećate i neprijatno, kao da vam je skinuta "navodna" sigurnost. Ujedno, iskustvo vam daje precizan uvid i zapažanje vaših osetljivijih strana, a samim tim i saznanje o sebi i svojoj ličnosti. To obično otkriva staru ranu koja proizlazi iz nedostatka ljubavi ili prošlog odbijanja. Bude se i osećanja ljutnje koja vas pozivaju da shvatite sebe i da ne previdite poruku skrivenu u rani. Društvene situacije sa kojima se svakodnevno suočavamo manifestacija su našeg unutrašnjeg bića. Lični razvoj počinje kada prestanemo da krivimo druge za svoje probleme, jer shvatimo da su oni odraz našeg unutrašnjeg sveta i unutrašnjih rana. Sa zrelim stavom i proširenom svešću vidimo i rane drugih ljudi, ali i njihove pozitivne strane.

4. Preuzimamo odgovornost
Što smo svesniji onoga što se događa u nama i oko nas, to smo bliže svojoj istini. Kao da iskoračite izvan sebe i vidite stvarnu sliku zbivanja, kako biste lakše razaznali stvarne znakove iza prividne slike. Svest je ključ našeg ličnog razvoja. Uvežban i oštar um pomaže nam da shvatimo da smo sami odgovorni za svoje živote. To je izuzetno važan korak u duhovnom rastu.

5. Lucidan i nežan uvid
Postati lucidan posmatrač vlastitog bića, suočen sa senkama i svetlom, ne znači da beležimo svoje snage i slabosti ili da se zbog njih osećamo krivima. Kao posmatrač, nežni smo prema sebi poput brižnog roditelja prema detetu, održavajući kombinaciju ljubaznosti i nežnosti sa strogošću. Sa nežnošću i saosećanjem u svojoj introspekciji razvijate odličan put za isceljenje duše i otvaranje prema sebi.

6. Razvijate kvalitete fleksibilnijeg uma
Nežan uvid u sebe dokaz je da smo sposobni da napravitmo korak unazad i vidimo sebe u drugoj osobi. S takvim stavom možemo da se smejemo i sami sebi, jer znamo da prepoznamo unutrašnje igre koje upravljaju našim postupcima i odnosima. Ako sebe shvatamo previše ozbiljno, tada smo nefleksibilnog uma. U ovom slučaju, um nas navodi da verujemo da smo sila od značaja, zbog čega opet vrlo brzo možemo biti zaklonjeni velom od svoje suštine, iskrenosti, poštenja i jednostavnosti. Ovde, naravno, vredi napomena da smeh treba da bude popraćen blagim pogledom punim ljubavi prema sebi i drugima.

Izvor: Sensa/Sensa.hr