Sa modnom kreatorkom Anom Tokin sela sam jedne hladne zime kako bismo pričale o toplim temama poput kreativnosti i stvaralaštva, zatim muzama, te pronalasku mesta inspiracije. Intervju koji je nastao iz tog razgovora pun je mudrosti, lepote i igre, jer je Ana Tokin žena koja pleni i poziva nas da budemo ono što jesmo. Niti više, niti manje.

Uživajte u razgovoru sa njom, te ukoliko vas tema stvaralaštva dublje interesuje, poslušajte celu epizodu podkasta Živeti glasno.

Da si haljina kako bi izgledala?
Prozračna i nežna, sa blago otkrivenim ramenima. Od neke divne tanane viskoze koja bi višeslojno padala u slapovima do članaka. Na dnu bi se nazirao bogati žipon koji bi stidljivo izvirivao samo kada bih hodala ili prekrstila noge. Dezen bi bio od sitnih ružičastih cvetića sa tankim zelenim grančicama. Ukrojena u struku i gornjem delu, a od struka na dole bogato široka. Ko god bi me video, ostavila bih ga bez daha, takva haljina bih bila.

Kada i kako si ti kao Ana, postala Ana Tokin Design?
Ana Tokin Design je ekstenzija moje ličnosti, kreativni deo mene. Onaj u kojem se igram, kao što se dete igra sa omiljenom igračkom, samo što ja od toga i živim. Igrati se i zarađivati od igre je jedna od lepših stvari koju čovek može sebi da podari. Brend Ana Tokin je nastao 2017. godine kada sam rešila da uzmem život u svoje ruke i promenim sve ono što mi se u njemu više nije dopadalo.

Da li je potrebno da prvo iskreiramo sebe pa tek potom naš brend? Ili brend stvaramo, stvarajući sebe?
Zanimljivo mi je ovo pitanje, jer sam 20 godina provela radeći u marketinškim agencijama gde sam kreirala kampanje za razne brendove. Mnogi od njih nisu bili deo mog life style-a ni malo, niti sam mogla emotivno da se povežem sa njima, ali sam umela da im smislim kampanju kako da postanu uspešni. Moguće je da se radi na taj način i masa ljudi tako radi. Osluškuje tržište i usklađuje se sa njim. Ali kada je reč o mom brendu, ne idem tim putem. Važno mi je da budem i ostanem do kraja iskrena.

Verujem da je nebo dovoljno veliko za sve nas koji nešto stvaramo, i ako se meni dopada, sigurno postoji još neko na ovom svetu kome će se to svideti. Kada prestanemo da se opterećujemo tuđim sudom i konkurencijom, i kada naučimo da se opustimo u stvaranju, e tada kreće čista magija. To je isto kao sa pričom o putovanju i cilju. Jednog dana ćemo svi stići na odredište, ali važno je da uživamo usput. Ja sve šta radim, radim iz duše. Imam ipak malo sreće što sam izgrađena kao ličnost i znam tačno šta mi se sviđa, pa ne lutam puno. Kada je čovek autentičan u svom poslu, kada sledi liniju svog bića, mislim da nema šanse da omane. Možda će njegov put biti sporiji, ali sam sigurna da će trajati i da će se pored njega naći oni koji će njegov rad voleti.

Nastavak intervjua poslušaj u podkast epizodi O kreaciji sa Anom Tokin.

Izvor: Sensa/Sofija Borković, umetnica, preduzetnica, mentorka i autorka podkasta Živeti glasno posvećenog kreativnosti i stvaralaštvu. Na mentorskom programu Živeti glasno i krasno, svojim mentijima pomaže da se vrate talentima i ispune sopstvene neotključane potencijale.

BONUS VIDEO: