Kako se bliže tridesetoj godini ili su već prešle taj prag, mnoge devojke koje su singl, osećaju pritisak društva. Stalno ih obasipaju pitanjima kada će da se udaju i zašto su same, što im samo stvara dodatni pritisak. Na jednom forumu pronašli smo priču devojke koja se umorila od traženja svoje srodne duše:

- Imam 31 godinu i beskrajno sam umorna od traženja muškarca. Osećam se dobro sama, sama zarađujem, imam mnogo prijatelja i lep stan. Zadovoljna sam i srećna, ali isto tako ne želim da budem sama. Želim muža, decu, porodicu. Često idem na sastanke naslepo. Registrovana sam na mnogim sajtovima za upoznavanje, izlazim često, opuštena sam i komuniikativna s ljudima, otvorena za upoznavanje, ali ništa se ne dešava. Sve sama razočarenja. Ne mogu više - otkrila je ona. 

Svi koji su u potrazi za partnerom i čini im se da je to bezuspešno, treba da pročitaju savet psihološkinje Olge Romanive:

- Većina nas želi ljubav i partnera sa kojim bi delili život, ali to pokušavamo da postignemo na pogrešne načine. Greška je u tome što nastavljamo da živimo na isti način i nadamo se da će to nekako dovesti do drugačijih rezultata. Znamo da to nema nikakvog smisla, a ipak nastavljamo da se ponašamo u skladu sa našim ukorenjenim vrednostima i stavovima- ističe psihološkinja.

Ona savetuju da anallizirate svoje navike i izbore koji vam pomažu i one koji vas povređuju. To ne znači da treba da pristanete na sastanak sa prvim ljudima koje sretnete i da otvorite profile na svim sajtovima za upoznavanje.

- Da biste pronašli zaista zdravu vezu, mnogo je važnije da budete spremni za takvu vezu. Radi se o identifikovanju pogrešnih obrazaca i misaonih procesa koji vas možda sprečavaju da dobijete ono što želite- objašnjava Romaniva.

Zašto je dobro biti malo sam

Važno je da naučimo da poštujemo svoje potrebe, izlečimo svoje rane i radimo na samorazvoju. Ovaj svakodnevni rad na sebi je od velike koristi za sve ljude, bez obzira da li su trenutno u vezi ili ne. Još jedna greška koju mnogi prave jeste ta što partnera doživljavaju kao potrebu. 

- Ne postoji brži način da odgurnete čoveka od toga da mu stavite do znanja da vam on treba. Ako muškarac vidi da ga žena doživljava kao priliku za emocionalno zadovoljstvo ili način da popuni svoju „prazninu“, sigurno će otići. Želeti muškarca nije isto što i potreba. Potreba je stanje uma u ​​kojem se osećate inferiornim ili emocionalno praznim i pokušavate da popunite taj prazan prostor vezama. Potreba obično proizilazi iz nedostatka samopoštovanja. Osećate da vam nešto nedostaje i pogrešno verujete da će veze biti lek. Ako ste bili nesrećni pre veze, bićete nesrećni i u njoj. Umesto da se sažaljevate zbog usamljenosti, poradite na svom odnosu prema sebi- savetuje psiholog. 

Izvor: Sensa