Kada napustimo neki odnos, osobu, kada se suočimo sa samoćom nakon dugoh godina, a znamo da je tako moralo, moguće je da ćemo ući u stanje melanholije, tuge, osećaja da nismo potpuno svoji. U ovom procesu je važno da ostanete celi, da ne ostavljate delove sebe u starim vezama i iskustvima iz prošlosti. Čini vam se da ste i dalje tamo negde, sa nekom osobom, emocionalno, mentalno, duhovno, a fizički ste izdvojeni, sami.

Vi i dalje živite nekim tuđim životom, osobe kakva ste bili u tom odnosu, umesto da se sjedinite sa sobom. Da sakupite sve delove svoje duše i integrišete ih u sebe, da sakupite srž svoje ličnosti. Iz ovog stanja možete čuti svoje želje, potrebe, glas svoje duše. Vratite delove svoje duše, svog srca svoju energiju sebi, tada postajete svoji i spremni da nastavite napred.

Kako to da uradite? Postoje određeni psihološki alati i metode koji mogu pomoći da se ohrabrite i ponovo budete sovji nakon završetka teškog odnosa. Proces tugovanja treba da postoji, on je prirodan, ali postoje i metode koje vas mogu sprečiti da ostanete zaglavljeni u prošlim iskustvima.

Ako ne možete da zaboravite traumatičnu situaciju iz prošlosti, zamislite je u svom umu. Pronađite onaj deo sebe koji je tu zaglavljen i koji je u strahu i usamljenosti. Vizualizujte sebe, svoj luk u glavi. Pozovi tu ženu, devojku ili devojčicu k sebi, reci joj da sada možete da se brinete o njoj, udahnite je u sebe. Osetite kako postajete jedno sa njom. Praktikujte ovu vežbu redovno, dokle god vas opušta i prija vam.

Za one koji ne mogu da zaborave voljenu osobu sa kojom su se rastali - Zamislite bivšu voljenu osobu koju ne možete zaboraviti ni na koji način, a još uvek osećate jasnu vezu sa njim. Recite njegovoj slici, liku koji ste zamislili da ste spremni da se oprostite od njega i započnete novi život sa drugim partnerom. Zamolite ga da vam da ono što je vaše i dajte mu njegovu energiju koja je zarobljena u vama. Vizualizujte kako razmenjujete energiju, zamsilite kako se taj proces odvija. Ponavljajte ovaj proces dok ne osetite olakšanje.

Istu praksu možete primeniti i sa roditeljima, prijateljima sa kojima ste imali loš odnos, osobama koje su vas povredile. Ostavite tu negativnu energiju u prošlosti, a uzmite svoju koja vam je potrebna da biste ponovo bili svoji, bez osvrtanja na prošlost. Otkrivate nove dimenzije ljubavi, od kojih je prva zdrava ljubav prema sebi, koja kao preduslov donosi i novu ljubav od strane drugih.

Ova praksa vizualizacije motiviše vas da otpustite prošlost, a sačuvate iksutsvo. Deluje na podsvesnom nivou i pomaže vam da osvestite da zaista možete da se oslobodite svega što je ostalo iza i otkrijete nove sfere života. Budite svoji, ne zaboravite da je život divno putovanje na kojem vas čeka bezbroj iskustava za koje vredi živeti, voleti i radovati im se.

Izvor: Sensa