Da bi jedna veza opstala, osim ljubavi moraju da postoje poštovanje, požrtvovanje, podrška, iskrenost... Možda i postoje, ali samo s jedne strane, dok se druga ne posvećuje, ne daje dovoljno, nije joj stalo... Možda je došlo do razlaza nakon teških i grubih reči koje neko nije želeo da izgovori i zbog koji se sada kaje. Tu dolazimo do večitog pitanja- kako vratiti voljenu osobu nakon raskida?

Prvo analizirajte zbog čega je do raskida došlo. Da li ste je nekim gestom povredili, uvredili, izdali…Da li je vaša krivica što je došlo do raskida? Kako se osećate pored nje? Ako vas ona podržava, bezuslovno voli, štiti, a krivica za razlaz je vaša, onda treba da se iskreno izvinite za svoje ponašanje. Pitajte na koji način možete da se iskupite i potrudite se da joj stavite do znanja da ste naučili lekciju i izvukli pouku. Nije poenta da se veza nastavi ista kakva je bila, a da nerešeni problemi ili razmirice ostanu. Znači morate zajedno da radite na njihovom prevazilaženju, da budete otvoreni i spremni na kompromis, ako vam je stalo da veza opstane. Jer ako se ništa suštinski ne promeni, ljubav nije dovoljna da vaša veza može da ima budućnost. Biće neophodno uvesti neke promene, na to morate da budete spremni.

Ako ste se pak posvađal jer ne možete više da trpite njegovo ponašnje, jer je neodogovoran, nedosledan, nezreo, na njega ne možete da se oslonite…Vi njega volite ali on vam ne uzvraća ljubav... Možda vas sputava u svojim ciljevima, ne podržava u napretku… Možda vas čak i ponižava, zapostavlja… Nije redak slučaj da se žrtva veže za svog zlostavljača i da ne želi da ga napusti jer je godinama bila pod njegovom manipulacijom. Pre nego što bilo šta preduzmete i plačući ga zamolite da se vrati i oprosti vam, budite iskreni prema sebi i odgovorite na pitanje da li ste srećni. Da li je to veza kakvu ste želeleli? Da li se pored njega osećate sigurno, voljeno, zaštićeno? Da li s njim možete da budete pravi vi? Ako je odgovor ne, onda i sami znate da je rastanak jedino i najbolje rešenje za toksičan odnos u kome ste bili. Ono što je završeno treba da ostane u prošlosti kao gotova priča, a vi da se okrenete sebi, svojim željama, svom životu i da ga živite onako kako želite a ne kako vam drugi nameću. Ne plašite se da budete sami jer strahujete od usamljenosti. Bolje da budete sami nego pored nekog ko vas ne zaslužuje! A prava ljubav će doći, nemojte da prestanete da verujete u to!

Izvor: Sensa