Neuzvraćena ljubav može da bude bolna, teška, ali i poučna - može nas podstaći da se bolje špvežemo sa soom i osvestimo koliko smo vredni, da više zaslužujemo.

Kada je odbijena, zaljubljena osoba se povlači u sebe, u svoje iskustvo doživljaja ove veze, suočava se sa tim da jedna divna stvar poput ljubavi, može da bude teška i bolna. Tada emocije počinju da vladaju nad razumom i imamo osećaj kao da smo u beznadežnoj situaciji.

Šta da se radi ako ljubav nije obostrana:

1. Prihvatite sve kako jeste - I dajte sebi vremena: da patite, da budete tužni, ne napuštajte situaciju, ne bežite od nje, već zastanite i uronite u nju. Proživite svoje emocije i realnu situaciju, ne ulazite u iluziju, jer će vas to dodatno opteretiti na duže staze.

2. Olsobodite se stresa - Koristite i mentalni rad i aktivnu fizičku aktivnost. Takođe, adrenalin i fizička aktivnost mogu vam pomoći da izbacite stres iz sebe. Radite vežbe disanja, posvetite se sebi, čitajte knjige za samopomoć...

3. Izrazite osećanja kroz umetnost - Pokušajte da "izrazite" svoja osećanja na platnu, uz pomoć gline i sl. Nije uzalud da su mnoga remek dela svetske književnosti, muzike i slikarstva nastala tokom snažnih emotivnih iskustava koje su njihovi stvaraoci doživeli.

4. Ne ulazite u nove odnose da biste preboleli stare - Ne treba odmah da pribegavate novim poznanstvima, jer čak i ako želite da se dobro provedete sa novim poznanikom, podsvesno ćete procenjivati i upoređivati. Generalno, ne morate da pokušavate da izbijete klin klinom, jer pokušaj da osetite još jače emocije može dovesti do mnogih grešaka zbog kojih ćete kasnije požaliti. Potrebno je da kroz ovaj proces prođete sami, da se oslobodite svega što vas je mučilo, rastužilo, a onda da sa puno poleta uđete u novi život.

Zamislite divan cvet koji raste u bašti. Ali onda priđe dete i otkine stabljiku ovog cveta. Cveta više nema, ali koren je još uvek u zemlji. A sada od korena zavisi da li će na ovom mestu rasti novi cvet još lepši od prethodnog, ili će koren jednostavno istrunuti u zemlji. U ovom slučaju, dete personifikuje osobu koja vas je odbila. Sve zavisi od vas.

Izvor: Sensa