Neuzvraćena ljubav je iskustvo sa kojim se mnogi bar jednom susretnu u životu. Kada neko ne uzvražća simpatije, ljudi sa neodostatkom samopuzdanja počinju da sumnjaju u sebe, traže kod sebe nedostatke, fokusiraju se na svoje mane, uopšđte ne razmišljajući - "Problem nije uopšte u meni." Zaljubljena osoba u glavi već projektje odnos, emocije relaciju sa tom osobom, a kada druga strana sruši tu kulu od snova, dolazi do razočaranja i tuge.

Ruska psihoteraputkinja Elena Antonova istakla je da se neuzvraćena ljubav javlja češće kod žena nego kod muškaraca. Međutim, ona ima i teoriju o tome zašto neke žene stalno ulaze u veze u kojima nisu voljene - to povezuje sa odrastanjem u nefunkcionalnim porodicama.

Kada osoba odraste u porodici u kojoj se ne razgovara o osećanjima, problemima, komunikacija se odvija kroz manipulaciju, to dovodi do povećanog rizika od emocionalne zavisnosti u odraslom dobu. Ako sebe pronalazite u ovome, nemojte se vraćati unazad i kriviti roditelje, jer sada ste značajni vi kao odrasla jedinka koja može da menja stvari. Možete se posvetiti sebi, uz pomoć stručne osobe raditi na svojim emocijama i mislima, kao i tražiti pomoć od prijatelja.

Kako izgleda primer osobe koja je iamla destruktivno odrastanje i stalno ulazi u veze u kojima nije voljena: Osoba, kao objekat koji teži partnerstvu, osećanjima i porodici, ima potrebu da bude u vezi. Potiče iz disfunkcionalne roditeljske porodice, ne može da nađe partnera koji razume i prihvata i tražiće pažnju od onih koji su nepristupačni, ne uzvraćaju emocije. Da bi privukla pažnju i zaslužio ljubav od takvog objektu, osoba prestaje da bude ono što jeste, pokušava da u potpunosti odgovara idejama partnera, iako to nije suštinska priroda. I to radi iz straha da će biti odbačena. Ta osoba se sukobljava sama sa sobom, ne zadovoljava svoje potrebe u vezi, već samo partnerove. Zatim počinje da se ljuti na sebe, ljuti se na partnera, dolazi do nezadovoljstva i svađe. Osoba počinje da sghavta da je druga stzrana ne voli dovoljno, dolazi do ciklusa svađa, rasprava, distance. Iako odlazi, osoba kasniej ulazi u novu sličnu vezu u kojoj je iskrena ljubav nije uzvraćena, a ona zasniva novi emotivnozavisničkiodnos.

U drugom slučaju, osoba koja vam se sviđa možda čak i ne zna za osećanja koje neka osoba prema njoj ima. A na osnovu straha da će biti odbačena, neshvaćena, neprihvaćena, osoba radije ćuti i pati od neuzvraćenih osećanja, a na kraju se "ohladi" i pronalazi nove objekte.

Šta učiniti kada je ljubav neuzvraćena?

1. Otvorite svoje srce i pokažite osećanja - Osoba koja voli neuzvraćeno ima tendenciju da se "zaglavi u osećanjima". Javlja se čitav niz negativnih osećanja, tuga, bes razočaranje, nezadovoljstvo, melanholija... Ovde je važno da dozvolite da ta osećanja postoje, a ne da ih oterate od sebe, jer su osećanja adekvatna situaciji. Osvestite da osećanja postoje i da su vaša, ne potiskujte ih u sebi. Zapamtite da što više pokušavate da ugasite osećanja, da ih ignorišete, to će situacija biti potisnuta, i na kraju rizikujete da dobijete anksioznost i napade panike. Istovremeno, svako treba da pronađe sredinu i da se ne udubljuje u potpunosti u svoje emocije i situaciju. Imate pravo na iskustvo, ali to ne bi trebalo da ometa vaše učenje, posao, brigu o sebi, vaše hobije, društveni život, komunikaciju sa prijateljima i sve što je važno u vašem životu.

2. Pokušajte bolje da razumete sebe - Kada sva iskustva prožive i splasnu, važno je da vodite računa o sebi i iskorenite problem. Rqadite sa psihoteraputom, počnite istovremeno da radite na sebi, čitajte više o emocijama, opuštajte se, imajte svoje rituale relaksacije. U fazi upoznavanja sebe, učimo da "složimo glavu i srce", uklonimo psihološkeblokade koje sprečavaju da radite šta želite, kažete šta želite, osećate i razumete svoja osećanja i živite onako kako želite.

3. Afirmacije koje pomažu kada ljubav nije uzvraćena

  • Glavni postulati zdravih romantičnih odnosa, pre svega, treba da slede iz odnosa sa samim sobom:
  • Moja sreća je moja odgovornost;
  • Mogu da budem sama. Nije mi dosadno, i znam šta ću sa sobom;
  • Zadovoljan sam sobom. Veze me ne spašavaju od usamljenosti, ali me mogu učiniti još srećnijim. Ali ako nisu, ja sam i dalje srećna osoba;
  • Svaki čovek, bez obzira kakav je, ima pravo na poštovanje, ljubav i pažnju. To se ne mora zaslužiti. Ovo nam je dato po pravu rođenja;
  • Muškarci i žene su podjednako zanimljivi. Niko ne treba da trči ni za kim. A ko će prvi početi nije važno.
  • Ne moram da se obraćam nikome. Mogu me voleti, ceniti i pošto

Izvor: Sensa