Da li vas je nekad tokom vođenja ljubavi obuzeo talas negativnih misli, o vašem izgledu, obavezama koje vas očekuju, problemima, nesigurnostima... Ukoliko ste i vi neko ko tokom seksa ima opsesivne i nametljive misli, niste sami. Usled pojačanog stresa, užurbanog načina života i puno obaveza, moguće je da ste preopterećni i da imate izazove sa opsesivnim mislima. Zato je potrebno da vežbate svesnost, odnosno pojačana svest o sadašnjemtrenutku, a u tome vam može pomoći mindfulness.

Seksualna teraputkinja Emili Džamea istakla je da se midfulness može prevesti kao svesnost, a predstavlja koncept doživljaja života baš u ovom trenutku, fokusiranost na sadašnji trenutak, bez previše lutanja misli. Može nam pomoći da održimo svest o svojim mislima i osećanjima bez da se previše emocionalno vežemo za njih ili da sebe osuđujemo zbog toga što ih imamo. Kada to uradimo, konačno smo oslobođeni da uživamo u svim aspektima života, pa tako i u polju seksualnosti.

Možemo da počnemo sa vežbanjem, a kao primer možemo da uzmemo misao koja je povezana sa fizičkimizgledom, koja je jedna od najčešćih tokom seksa. "Moj celulit mora da izgleda užasno u ovom položaju." Recite to sebi nekoliko puta. Obratite pažnju na to kako se vaše telo oseća kada ponovite tu misao. Sada recite sebi: "Imam na umu da moj celulit izgleda užasno u ovom položaju." Udahnite. Sada dodajte tome: "Primjećujem da imam pomisao da moj celulit izgleda užasno u ovom položaju." Sada vratite pažnju na svoj dah i zamislite koliko bi lakše bilo da se ponovo fokusirate na prijatne aspekte vođenja ljubavi.

Sa svesnošću identifikujemo misao ("Postoji misao o negativnoj slici tela."). Zatim se malo opustimo zbog pomisli ("Mnoge žene imaju ovakve misli."), a zatim se ponovo fokusiramo na nešto što je dobro ("Volim kako se ruke mog partnera osećaju na poleđini mojih butina.") .

Donosimo vam 4 jednostavna načina na koja midfulness može poboljšati seks:

1. Pažljivost pomaže u poboljšanju fokusa. Delimično zahvaljujući skoro stalnom obavljanju više zadataka, mnogim ljudima je teško da se fokusiraju tokom seksa. Nedostatak fokusa može otežati stvaranje uzbuđenja i postizanje orgazma, a kamoli osećaj povezanosti i sinhronizacije sa svojim partnerom. Sledeći put kada primetite misao koja vas ometa, pogledajte da li vam intervencija svesnosti pomaže da se ponovo fokusirate na svog partnera i na prijatne senzacije u vašem telu.

Svesnost može učiniti čuda kako bi pomogla ljudima da prevaziđu brige o izgledu tela koje vas ometaju da maskimalno uživate u vođenju ljubavi. Pokušajte da zamenite brige o izgledu telaafirmacijama ili izražavanjem zahvalnosti, što vas može odvesti korak dalje. Na primer, umesto da kažete "Na mom stomaku su masne naslage", možete izgovoriti "Prihvatam svoje telo i dobro se osećam u svojoj koži."

2. Svesnost može značajno poboljšati uzbuđenje, a to dovodi do većeg osećanja seksualnog zadovoljstva. Jedno istraživanje pokazuje da mindfulness može da učini da budete radnosniji i ostvarite više pozitivnih vibracija tokom seksa.

3. Praksa svesnosti nas udaljava od seksa vođenog ishodom ili učinkom. Može nam pomoći da se setimo zašto vodimo ljubav za početak - zbog veze, zadovoljstva ili zabave. Ili prilika da istražite sebe ili da budete kreativni. Ljudi često kao cilj seksa navode orgazam, a tako gube iz vida celokupno zadovoljstvo intimnosti.

Imajte na umu da svesnost nije nešto što radite jednom. Da bi bio efikasan, trebalo bi da redovno vežbate pažljivost, kako u spavaćoj sobi tako i van nje. Mindfulness je drevna praksa, ali je izdržala test vremena s dobrim razlogom.

Izvor: Sensa