Skoro je nemoguće da uživate u vođenju ljubavi ako stalno razmišljate o celulitu, nesavršenom stomaku, višku kilograma, strijama... Mnoge žene su opterećen svojim "nedostacima" i zbog toga se ograđju od seksualne intimnosti sa partnerom, iako je žele.

Prema istraživanju seksologa sve viđše žena se suočava sa lošim seksualnim životom usled nezadovoljkstva vlastitim izgledom. Britanski naučnici ponavljaju: 52% žena je više puta odbijalo da ima seks jer im je bilo neprijatno zbog svog izgleda. Statistika se posebno pogoršava kada je reč o ženama koje su u menopauzi.

Julija Krasikova, ruski psiholog i seksolog, objašnajva da je prirodno da presipitujemo svoje telo, ali ne smemo da dopustio da te misli postanu destruktivne. Postoji velika razlika između misli - "moj stomak ne izgleda onako kako bih želela, pa ću se truditi da dođem u formu" i "stomak mi je ružan, što znači da nisam dostojna ljubavi, komplimenata i zadovoljstva".

Stalno razmišljanje o tome kako izgledate ne dopušta vam da se opustite u seksu. Umesto da se prepustite, vi razmišljate u kojoj poziciji će vaš stomak izgledati manje, kako da prikrijete strije na grudima itd.

Prema rečima psihološkinje Marije Permjakove, osećaj stida zbog svog tela formira se pre pete godine. Do tog vremena, devojka ga smatra savršenim, u potpunosti ga prihvata, oseća radoznalost i potrebu da ga upozna. Važno je da roditelji detetu sa ljubavlju postavljaju društvene granice: na primer, da nije uobičajeno da se u javnosti šeta golo. Nažalost, deca češće čuju: "Sram te bilo! Bez odeće si izašla pred ljude!"

Takođe, kritikovanje, nametanje očekivanja o izgledu devojčice od strane majke i porodice, nedostatak komplimenta, sve ovo može uticati an to da i kao odrasla žena ima nedostatak samopouzdanja. Takođe, kada se na filmu pojavi erotska scena, tela glumica su savršena, bez strija, celulita, masnih naslga, i devojke počinju da veruju da je prihvatljivo u seksu samo ono što je savršeno.

Kako biste se oslobodili stida i nezadovoljstva , možete isprobati jednostavnu vežbu. Na primer, kada vas partner poljubi u vrat, razmislite o tome kako se osećate u isto vreme, koncentrišite se na senzacije, osluškujte reakcije svog tela i primetite svaki pokret vašeg partnera – to će vam zaokupiti misli i neće vam dati mogućnost razmišljanja o drugim stvarima. Psiholog takođe preporučuje da svoju pažnju usmerite na deo tela koji vaš voljeni ljubi i potpuno se uronite u ove senzacije. Takođe, ovo će biti efikasnije ako razgovarate sa voljenom osobom o seksu i o tome šta volite, šta vam prija, koje su vaše želje.

Julija Krasikova preporučuje i druge tehnike koje vam omogućavaju da prihvatite sopstveno telo. Na primer, hodajte goli kroz kuću kako biste osvestili izgled svog tela. Što se češće viđate bez odeće, to će vam biti lakše da se povežete sa svojim golim telom. Druga tehnika nije samo da se oslobodite odeće, već i da sebi date vremena da se pogledate u ogledalo. U ovom slučaju, posebnu pažnju treba obratiti na one delove tela koji vam se najviše dopadaju. Slobodno koristite epitete, hvalite sebe, opustite se i osećajte se lepo. Da biste prestali da se stidite svog tela, pre svega, morate ga zavoleti.

U procesu prihvatanja svog tela, važno je da shvatite da ako je partner uzbuđen, više želi da ima seks nego da radoznalo gleda u vaše telo. U ovom trenutku, pažnja na detalje je otupljena, čovek sagledava samo širu sliku, a ako njegovo uzbuđenje traje, onda mu se ova velika slika zaista dopada. sa druge strane, ako je uzrok nezadovoljstva telom partner koji vas stalno kritikuje i ukazuje na nedostatke, razmislite koliko je vredno da budete sa nekim ko vam stalno ugrožava samopouzdanje i pored koga se ne osećate prijatno.

Ne zaboravite, najbolje ljubavnice nisu one žene koje su vitke, zategnute, prelepe, već one koje vole seks, vole sebe, svog partnera i, što je najvažnije, vole da dobiju i da pruže zadovoljstvo.

Izvor: Sensa