Da li se sećate da su vam kao detetu govorili „Radi kako ti kažem, a ne onako kako ja radim?“ Da li se sećate kako ste se osećali? Sigurno ste pomislili zbog čega ja moram da radim nešto što on ne mora? Nažalost, ovakvo ponašanje nije ograničeno samo na odnos roditelja i dece. Vrlo često se pojavljuje u partnerskim odnosima, da za jednog partera važe jedna pravila, a za drugog druga, stoga ih možemo nazvati dvostrukim standardima.

Kako se nositi s njima?

Jednom partneru je dozvoljeno više slobode

Ovo je klasičan primer gde jedna osoba izlazi sa prijateljima, ide na službena putovanja, ima svoja interesovanja, ali se buni kada njegov partner želi da uradi isto. Nažalost, čini se da je ovo češće među muškarcima. Na primer, vaš momak ne misli da je išta loše ako izađe s prijateljima, ali će mu biti neprihvatljivo da vi izađete sa svojim društvom. U srcu ovog problema su ljubomora i nesigurnost.

Odbijanje seksa

nekako je postalo uobičajeno da kada ženu boli glava ona odbija da ima odnose s mužem, ali kada muškarac odbije seks, mnogo žena se oseća nesigurno, razmišljaju da li su nešto pogrešno uradile, naljutila partera… možda ga čak optužuju da ima neku drugu. Srž problema je u tome što mislimo da su muškarci uvek raspoloženi za seks i daje samim tim neki problem ako odbiju. Prihvatite činjenicu da i oni mogu da budu neraspoloženi i umorni.

Preraspodela kućnih poslova

Još jedan klasičan primer dvostrukih standarda u vezi je očekivanje da žena obavlja sve kućne poslove. Ovo proizilazi iz tradicionalnih uloga koje postoje generacijama. Kada muškarac nekoliko puta skuva obrok, već govori kako se pretvorio u kuvaricu i prebacuje ženi da nije dobra domaćica, a kada žena svakog dana kuva, to je nešto što se podrazumeva. Ima i drugačijih primera, gde muškarac preuzima veći deo obavza na sebe, što je takođe nepravedno. Ako oba partnera rade i doprinose finansijama domaćinstva, kućne poslove treba podeliti. Podela ne mora da bude jednaka, ali približna kako se niko ne bi osećao iskorišćeno.

Prijatelji suprotnog pola

Problem nastaje kada vaš partner misli da nema ničeg loše u tome da ima, na primer, prijateljice, ali sumnja u vaš odnos s prijateljima suprotnog pola, tj. u vašem slučaju ne veruje da su moguća iskrena muško-ženska prijateljstva. Problem je u nepoverenju i dubokoj nesigurnosti u sebe koju prebacuje na vas. Mnogi manipulišu, pa partneru upućuju zlonamerne kritike tipa „ko zna šta vas dvoje tamo radite dok kao pijete kafu“

Šta možete da uradite ukoliko je u vašoj vezi ovakva situacija?

- Razgovarajte sa svojim partnerom i pitajte ga zašto prema vama ima dvostruke standarde

- Istaknite da je to nepravedno i štetno za odnos.

- Zapitajte se da li je vaše ponašanje krivo za njegovu nesigurnost.

- Ako ne možete da rešite situaciju, potražite savet terapeuta

Izvor: Sensa