Kada ljubavi dođe kraj, ko god da je krv za raskid i šta god da je razlog, osećamo se tužno, nesrećno, izdano, prevareno, možda čak i besno. Mnogi ne žele da se pomire sa tim, drugi žele da se osvete...

Evo nekoliko greški koje ljudi najčešće prave nakon raskida:

1. Bace se u naručje prvoj osobi na koju nalete

Možda vam se to čini kao dobro rešenje, kako biste se osvetili svom bivšem, da mu pokažete da možete i bez njega. Možda će vam trenutno biti bolje, osećaćete se lepše, poželjnije. Ali razmislite o toj novoj osobi. Ona ne zaslužuje da vam bude samo uteha, možda ona želi nešto više. Nije fer ni prema njoj. Vaš dobar osećaj potrajaće samo trenutno. Kada ostanete sami sa sobom, obuzeće vas tuga. Jer bol se ne leči time što se pravimo da on ne postoji. Morate da date sebi vreme da tugujete, koliko god da je potrebno. Nemojte se praviti, jaki, nema potrebe da glumite da ste dobro. Dopustite svim negativnim emocijama da izađu iz vas. To je put do isceljenja.

2. Osveta 

Osveta u trenutku besa i povređenih osećanja može biti primamljiva, jer hrani ego. Međutim, osvetom samo trošite ogromnu količinu energije, usmeravajući je u negativan tok. Na taj način samo uništavate, trujete sebe. Mržnja i osveta ne vode ničemu dobrom. Jedino rešenje je opraštanje, ali kada budete spremni na to. U trenutku kada nekome oprostite što vas je povredio, vi se izdižete iznad situacije, ništa vas više ne može povrediti, osoba za vas postaje nevažna, jer ste okrenuli novi list i više se ne osvrćete.

3. Traženje utehe u hrani i piću

Mnogi imaju potrebu da prekomerno piju ili jedu kada su tužni. Na taj način traže utehu. Međutim, to je samo nešto što možda trenutno može da skrene misli, ali bol neće nestati. Vratiće se još jači. Postoji opasnost da razvijete ozbiljan problem sa zavisnošću. Ako za svaki problem ili loše osećanje i neraspoloženje posegnete za čašom ili hranom (najčešće su u pitanju slatkiši), to je problem za koji mora da se potraži stručna pomoć jer može naneti veliku štetu zdravlju.

4. Pozivanje bivšeg telefonom, slanje poruka, praćenje

Iako vas verovatno zanima gde je, s kim je, šta radi, obuzdajte svoju radoznalost. Ne molite ga da vam se vrati, ne ponižavajte sebe. Raskid je došao s razlogom, vaša veza nije imala budućnost, neko u njoj nije bio srećan, neko je nekoga povredio… Ako je on kriv, oprostite mu. Ako ste vi njega povredili, oprostite sebi. Prihvatite situaciju kao takvu, raskinuli ste i to je to. Kraj. Što pre to obradite na emotivnom nivou, suočite se sa istinom i emocijama, pre ćete uspeti da okrenete novi list. Do tada radite na sebi, na svom samopouzdanju, pronađite svoju unutršnju snagu, nešto što će vam biti motivacija da krenete dalje (posao, hobi, porodica…)

Izvor: Sensa