Ljubav je živ organizam koji treba negovati, prilagođavati joj se, od nje i sa njom učiti i zajedno sa njom rasti. Međutim, skloni smo da često zamenimo ljubav za zaljubljenost, ograničavaju nas stereotipi iz filmova, romana, tuđih iskustava, nismo spremni da volimo druge, jer smo zaboravili koliko je važno voleti sebe. Postoji veliki broj razloga zašto ljubav može da nestane, izbledi, zašto dolazi do distance, gubi se iskra, do rastanka partnera.

Sada ćemo pričati o situaciji iz muškog ugla, odnosno zašto se muškarci odljubljuju i prestaju da vole. Psiholozi su sastavili spisak razloga, a ovo su neki od najzastupljenijih:

1. Oseća da gubi sebe - Da bi veza zaista bila sjajna i da bi trajala, oba partnera moraju biti u stanju da se osećaju najautentičnije, da ostaju svoji iako sada "dele život" sa drugom osobom. jedno oko drugog. Oba pertnera treba jedno drugom da se dopadaju baš takvi kakvi su, iskrneo i u potpunosti. Ako muškarac oseća da stalno želite da ga menjate, kritikujete iznova stavri koje voli, on će smatrati da niste dovoljno kompatibilni. Ako se oseća kao da ne može biti svoj kada je sa njom, prestaće da želi da bude u njenoj blizini i na kraju će odlučiti da prekine odnos.

2. Interakcije u vezi su više negativne nego pozitivne - Ljubavni odnos je dobar kada se dobro osećate kada ste sa drugom osobom. Kada počne da se oseća više negativno nego pozitivno, veza se može brzo raspasti. Česte svađe, rasprave, ljutnje, kritikovanja jedno drugog, sve ovo može naterati čak i najzaljubljenijeg muškarca da se odljubi i odluči da napusti vezu.

3. Emocionalna intimnost veze se gubi - Ovo se odnosi na partnere koji svoju vezu tretiraju kao posao. Dominiraju pitanja o kućnim i zajendičkim poslovima, novcu, obavezama, a emocionalna ili fizička povezanost se gubi. Ako otkrijete da su vaše interakcije s njim više poslovne nego intimne, više usredsređene na obavljanje neromantičnih zadataka, a ne na uživanje jedno sa drugim – to je veliki znak da emocionalna intimnost vaše veze bledi. Mnogi ljudi ovo nazivaju "iskrom" koja bledi ili strašću koja se gasi.

4. Shvatio je da vaši životni ciljevi nisu kompatibilni - Možda on želi decu, a vi ne. Možda želite da živite na selu, dok on želi da živi u gradu. Možda želi kuću i dvorište dok vi želite stan. U redu je da svako u vezi ima različite želje, ne možemo misliti svi isto. Međutim, kada se osnovne životne smernice i ciljevi razlikuju, kada se način života potpuno razlikuje i ne možete pronaći kompromis, dolazi do pitanja - "Da li volim ovu osobu dovoljno da odustanem od nečega što mi je zaista važno?" To ne znači da treba odustati od svojih želja samo da bi se sačuvao odnos, jer to će samo dovesti do veće nesreće i nezadovoljstva. Kada nema kompromisa i putevi se razilaze, onda je raskid jedino rešenje. sa nekim drugim možete pronaći sreću i zajednički put.

5. On je pomešao ljubav i zaljubljenost - Jedan od najbolnijih razloga zašto bi se momak muškarac mogao odljubiti jeste taj da shvati da uopšte nije bio zaljubljen u vas. U novijim vezama, do godinu dana, kada ne stane strast i uzbuđenje sa početka, i kada nastane mirna luka u ljubavi u kojoj treba da rastete, muškarac može shvatiti da to nije to, da je strast bila do minantnija od ljubavi. Važno je da u sebi ne tražite krivicu, dogodio se samo loš spoj... Nastavite dalje i naćićete nekoga ko vas zaslužuje.

6. Jedno ili oboje ste prestali da se trudite - U redu je da se u nekom trenutku veze oba partnera opuste i puste da stvari idu svojim tokom. Ali, ako jedan ili oba partnera potpuno prestanu da se trude u odnosu, da ga zajendo nadograđuju, da se sve više povezuju i kroz njega se razvijaju, to može biti razlog za gašenje emocija.

Izvor: Sensa