Manipulatori vešto koriste taktike manipulacije. U početku su slatkorečivi, divni i daju vam srce na dlanu, bar se tako čini, ali kada vas osvoje, onda znaju kako da započnu sovju igru.

Iako ih je muškarca manipulatora teško prepoznati kada ste sa njim u odnosu ili kada ste zaljubljeni u njega, postoji jedna stvar koju ljudi ovog tipa uvek rade skriveno, ali vremenom može postati očigledno. Evo na šta treba da obratite pažnju!

Rečenica "Sve si pogrešno razumela" uglavnom je omiljeno oruđe manipulatora. Moguće je da uz ovu rečenicu stalno ide priča da ste preosetljivi, da vas svaka sitnica uznemiri, da sve preokrenete na negativno, da ne vidite stvari pravim očima, da uvek preuveličavate... Manipulator je spreman preokrenuti u svoju koritst tako očigledne činjenice, da vi počinjete da se pitate šta nije u redu sa vama.

U jednom trenutku mu ukazujete na greške i optužujete ga, a u drugom ste već spremni da se izvinjavate i molite za oproštaj. Počinjete stalno da sumnjate u adekvatnost svojih sudova i osećanja. Nakon dužeg vremena izloženosti ovakvoj manipulaciji vaše poverenje u sopstveni razum je toliko narušeno i samopouzdanje ugroženo, da se nepovoljno održava na mentalno zdravlje.

Ovaj vid manipulacije naziva se "gaslighting", a predstavlja odnos u kojem vas druga osoba "pravi ludim". Ovo je toksičan odnos u kojem ste vi žrtva, a manipulator pokušava uvek da izvuče svoju korist i da vas zadrži u lošoj vezi. Kada primetite navedene signale u vezui, prvo pokušajte da ukažete manipulatoru da znate šta radi i pokušava. Ukoliko ni otorena komunikacija, niti vaša osvećenost ne pomogne, možda je vreme da prekinete odnos i da potražite vezu kakvu zaslužujete, a to je iskren i kvalitetan odnos pun ljubavi i razumevanja.

Izvor: Sensa