Šta je ljubav? Pitanje koje je mučilo mnoge filozofe, naučnike, psihologe, definicija je mnogo, ali smo svesni da je ljubav ono što se ne može potpuno rečima iskazati i opisati. Taj čudesan osećaj privrženosti, topline u grudima, želje da nekoga zagrlite i budete uz tu osobu - zaista je nemoguće opisati ono što se u tom trenutku događa u nađem stomaku, srcu, u glavi.

Iako ne znamo šta je ljubav, možemo reći šta sve ona nije. Ona nije sebičnost, ljubav nije zavisnost, bol, distanca... Ljubav nije nepoštovanje, laž, manipulacija. Ljubav nikada ne može biti nešto negativno, teško i opterećujuće, ona samo može da nadahnjuje, inspiriše i pokreće.

Dalaj Lama je rekao kako izgleda dobar ljubavni odnos između muškarca i žene:

"Najbolji odnosi su oni u kojima vaša ljubav jedno prema drugom prevazilazi vašu potrebu jedno za drugim."

Biti sa nekim i želeti nekoga su dve različite stvari. Ako volite jer vam je neko potreban, to vam neće doneti pravu sreću. Kada nekoga volite i želite istinski i obostrano, to je divno.

Kada se volite sa nekom osobom bezuslovno, bez bilo kakvih ogrančenja i pritiskanja, to je ljubav od koje napredujete. Ljubav nije koristoljubiva - partneri nisu zajedno jer jedno drugom trebaju, već jer jedno drugo vole.

Kada se spoje dve duše, one se međusobno podržavaju na razvoj, ne gube svoju prirodu i autentičnost. Jedno drugo podržavaju da budu bolji, ali ostaju istovremeno svoji.

Ljubav između muškarca žene je slobodna, lagana i romantična, čarobna - a prava osoba je ona koja vas voli bez određenog razloga i potrebe, samo vas jednostavno voli.

Izvor: Sensa