Nakon intimnog odnosa, mi smo ranjivi, osetljivi, emocionalni. Zato je period posle viođenja ljubavi izuzetno važan za naše psihofizičko zdravlje. Predstavlja trenutak koji je važan za povezivanje, a naučna istraživanja govore da je posle intimnog odnosa izizetno važno da partneri razmene nežnost.

Prema nedavnoj studiji (objavljenoj u Archives of Sexual Behavior), parovi koji jedni drugima daju više ljubavi nakon intimnog odnosa osećaju se zadovoljnijim svojim erotskim životom i vezom uopšte.

Istraživači sa Univerziteta u Torontu sproveli su dve studije. U prvom, 335 učesnika (138 muškaraca i 197 žena, svi u romantičnim vezama) popunilo je upitnik o vezama, seksualnom životu i naklonosti u vezi. Iznenađujuće, trajanje intimnog odnosa i predigre nisu bili odlučujući u tome da li je pojedinac zadovoljan; ključ ili odlučujući sastojak bilo je maženje nakon vođenja ljubavi.

Otkrili su da su ljudi koji provode više vremena izražavajući naklonost (ljubeći se, mazeći se, u zagrljaju, vođenje nežnih razgovora itd.), nakon intimnog odnosa, zadovoljniji u svojim odnosima i takođe osećaju veću erotsku povezanost. Ovo posebno važi za parove sa decom.

U drugoj studiji, 101 par je svaki dan tri nedelje odgovarao na pitanja o svojoj vezi i izražavanju naklonosti nakon intimog odnosa. Istraživači su otkrili da su u danima kada su parovi pokazivali više nežnosti nakon vođenja ljubavi, bili su zadovoljniji svojom vezom i samim intimnim odnosima. Pored toga, oni koji su iskusili ove prednosti tokom tromesečne studije imali su veću verovatnoću da će se osećati dobro u vezi sa svojim odnosom i životom tri meseca kasnije.

Iako su rezultati bili slični za muškarce i žene, veza između maženja nakon intimnog odnosa i zadovoljstva bila je nešto jača kod žena. To nije iznenađujuće, rekla je terapeutkinja za intimne odnose Rene Burvel. "Žene su često socijalizovane da su vođenje ljubavi i intimnost jedno te isto, tako da nedostatak naklonosti sa partnerom mogu da shvate da partner ne brine dovoljno o ​​njima", objasnila je ona. "Nežnost nakon intimnog odnosa je često simbol intimnosti, brige i pažnje od strane partnera."

Terapeut Ešli Grinonau Denton kaže da su, prema njenom iskustvu sa parovima, žene sklonije upuštanju u senzualna iskustva nakon intimnog odnosa (poput maženja) koja nastavljaju da stimulišu proizvodnju hormona oksitocina, dok je veća verovatnoća da će muškarci imati potrebu za ustanu, pojedu nešto, puše cigaretu ili nešto popiju, čime se održava nivo hormona dopamina, kojeg telo više ne proizvodi toliko u postorgazmičkom stanju.

Jedna uobičajena pritužba koju čujemo je da muškarci imaju tendenciju da brzo zaspe nakon intimnog odnosa, dok žene i dalje žele da se maze i pričaju, kaže terapeut Emili Džemea. "Više hemikalija i neurotransmitera se oslobađa nakon orgazma, a muški hemijski koktel je takav da može dovesti do brze pospanosti. Svest o tome šta se dešava iz biološke perspektive može pomoći ženama da ovo ponašanje shvate manje lično. Ipak, ohrabrujem muškarce da se malo maze posle seksa".

Pored toga, moć dodira ima značajne mentalne i fizičke prednosti, kaže dr Ejmi Mjus, postdoktorant na Univerzitetu u Torontu i dodaje: "Mislim da bi parovi trebalo da shvate da je vreme posle vođenja ljubavi posebno važno za jačanje vezei da ako odvojite više vremena nakon intimnog odnosa, možete povećati osećanja, zadovoljstvo i zadovoljstvo u odnosima".

Izvor: Sensa.si