Bez obzira da li ste prošli kroz težak raskid ili ste nakon prekida veze sa partnerom ostali u dobrim odnosima, moguće je da vam se ponekad vrate sećanja na ovaj period i na ovu osobu. Nostalgično razmišljanje o prošloj vezi svakako se smatra negativnim ako ste trenutno u veio, ili može ukazivati na to da niste krenuli dalje. Međutim, psiholozi smatraju da postoje 3 dobre stvari koje ovo razmišljanje donosi.

Prema istraživanju Univerziteta u Kanzasu nedavno objavljenom u "Evropskom časopisu o psihologiji", razmišljanje o vašem bivšem bi zapravo moglo imati neke iznenađujuće prednosti. Kako bi testirali ovo mišljenje, okupili su učesnike i naveli ih da se osvrnu na nostalgična sećanja na svoje bivše u tri različite studije.

Rezultati su pokazali da nostalgija prema bivšem može doneti 3 dobre stvari:

1. Može poboljšati vašu trenutnu vezu. U sve tri studije, istraživači su otkrili da razmišljanje o nostalgičnim sećanjima bivših partnera "povećava percepciju trenutnog kvaliteta veze", u poređenju sa kontrolnom grupom.

2. Razmišljanje o prošlim vezama može čak povećati vašu motivaciju da održite svoju trenutnu romantičnu vezu živom i zdravom.

3. Njihov konačni nalaz je bio da je percepcija učesnika o sopstvenom razvoju verovatno uticala na to kako se osećaju kada razmišljaju o bivšem. Naime, kada su učesnici razmišljali o svojim prošlim vezama, često su istovremeno razmišljali o tome koliko su porasli i napredovali od kraja te veze - što bi moglo objasniti zašto su kasnije na svoju trenutnu vezu (i motivaciju za tu vezu) gledali u poboljšanom svetlu.

Na osnovu ovog istraživanja, razmišljanje o bivšem ponekad i vraćanje uspomena kada ste u vezi nije nužno loša stvar. Međutim, ako su misli o bivšem partneru opsesivne, stalno mislite na njega, gledate svakodnenvo njegove objave na društvenim mrežama, živite u uspomenama, postoji rizik da nioste preboleli prošlu vezu.

Ponekad se ljudi zavaraju da su kroz sve prošli nakon raskida, uđu u novi odnos, nastave dalje, a zapravo potiskuju emocije koje uvek izađu na površinu. Umesto pretvaranja, nakon raskida je važno suočiti se sa situacijom, povezati se sa vlastitim emocijama i posvetiti se oporavku, isceljenju emotivnih rana i transformaciji.

Kako da prestanete da razmišljate o bivšem partneru - neke od koraka pročitajte OVDE.

Izvor: Sensa