Ana je upoznala Marka preko interneta. Bila je oduševljena njegovom slikom, i nakon nekoliko dana dopisivanja, konačno su odlučili da se sastanu u jednom kafiću. Ana je bila uzbuđena i imala je osećaj da je to možda ono pravo. Delovao je kao osoba koja ispunjava njenu viziju savršenog partnera. Konačno je došao dan sastanka. Marko je ušao kroz staklena vrata, a Anino uzbuđenje je opalo. Izgledao je baš kao sa slike, ali izgleda da se nešto promenilo za Anu. Nažalost, svi ti leptirići koje je osećala prethodna tri dana kao da su jednostavno odleteli.

Na prvom sastanku većina ljudi traži taj osećaj hemije, privlačnosti, varnica... Ali šta uzrokuje taj osećaj? Šta uzrokuje da vaše telo reaguje? Istraživanja koja su se fokusirala na privlačnost i osećaj "leptirića u stomaku" ističu da vaše oči, nos, uši, pa čak i vaša koža mogu pomoći da odlučite da li ova osoba emituje takvu privlačnu energiju da vaše srce počinje da treperi.

1. Najvažniji glas dolazi iz očiju, posebno za muškarce - Muškarci imaju 25 posto više neurona u svojim vizuelnim korteksima. Zato imaju tendenciju da stavljaju veći naglasak na vizuelne znakove. I muškarce i žene privlače indikacije zdravlja i nege kao što su sjajna kosa, čista koža, lepe oči i dobro telo. Istraživanje je takođe otkrilo da ako smo imali pozitivna iskustva iz detinjstva, veća je verovatnoća da ćemo biti privučeni pojedincima koji imaju slične karakteristike kao naš roditelj suprotnog pola. Jedno istraživanje je pokazalo da su učesnice često birale fotografije idealnog partnera koja se poklapala sa slikom njihovog oca.

2. Nos takođe ima svoje signale - Žene mogu da osete molekule glavnog kompleksa histokompatibilnosti. To su proteini koji se emituju u vazduhu i koji ukazuju na imunološki sistem osobe. Istraživanja su pokazala da žene više privlače muškarci sa suprotnim imunološkim sistemom (što znači komplementarna antitela).

3. I muškarci i žene osećaju feromone - Žene privlače metaboliti testosterona - pokazatelj muške snage i vitalnosti. Muškarce privlače kopulini, feromon koji žena proizvodi tokom ovulacije, što znači da na fizičkom nivou, na jeziku hormona, muškarca najviše privuče žena tokom vrhunca plodnosti.

4. Uši slušaju tuđi glas - Muškarca najviše privlače glasovi višeg tona. Ženu najviše privlači dubok glas. Istraživanja su pokazala da što je muški glas dublji, veća je verovatnoća da će ga žena zapamtiti.

5. Vaše okruženje takođe ima veliki uticaj na privlačnost - Ono što držite u ruci može uticati na to koliko nekome delujete privlačno. Jedno istraživanje je pokazalo da kada su učesnici držali šoljicu tople kafe u rukama, procenili su da je osoba toplija i velikodušnija.

6. Konačno, ako su sva vaša čula složna, jedan trenutak dobija poslednju reč, to je prvi poljubac. Poljubac je kombinacija mirisa, teksture i ukusa koji ima sposobnost da stvori ili prekine vezu. U nedavnoj anketi američke agencije koja se bavi istraživanjem javnog mnjenja (Galup), anketari su otkrili da je 59 odsto muškaraca i 66 odsto žena prekinulo novu vezu zbog lošeg prvog poljupca. To je loša vest, ali dobra vest je da ako neko prođe prvi test poljupca, šanse su da će u budućnosti biti još (zaista dobrih) poljubaca.

Izvor: Sensa