Osobe koje imaju problem sa narcisoidnim ili manipulativnim ponašanjem često nisu zadovoljne sobom i imaju problem sa niskim samopoštovanjem. U ljubavnim vezama, kada imate slobodu da izrazite svoju ranjivost, da pokažete emocije i "ogolite" svoje srce, ako ste u odnosu sa manipulatorom ili narcisom, postoji rizik da će i vaše "slabosti biti iskorišćene.

Manipulatori u vezama koriste igre uma kako bi nahranili svoj ego, i zbog toga koriste i vašu ranjivost. Ukoliko kod svog partnera primetite neke od navedenih znakova ponašanja, važno je da o tome otvoreno govorite i da jasno kažete partneru kako to na vas utiče. Ako se situacija ne popravi, razmislite da li je vredno da ostanete u takvom odnosu.

Evo koje 3 taktike koriste muškarci manipulatori kada imaju nisko samopoštovanje:

Prebacivanje osećaja krivice - Kada vas muškarac stalno krivi za bilo koji aspekt života koji ne možete ni da kontrolišete, moguće je da ima nisko samopoštovanje i ne može da preduzme odgovornost. Međutim, nikada neće priznati da nema poverenja u sebe, pa će tražiti krivce u svima drugima. Ovakvo ponašanje može da izazove i to da sumnjate sami u sebe.

Šta možete učiniti u ovom slučaju? Pre svega, pokušajte da pobegnete iz ove situacije i imate vremena za sebe. Zatim razgovarajte sa prijateljem, članom porodice ili terapeutom. Spoljašnja perspektiva će vam pomoći da postanete svesni situacije u kojoj se nalazite. Zatim razgovarajte sa svojim partnerom o tome kako se osećate. Ako odbije da vas sasluša ili ne promeni ponašanje, izađite iz toksičnogodnosa koji čini da se osećate loše.

Stid i strah - Manipulatori imaju tendenciju da vas navedu da toliko sumnjate u sebe da se plašite da napustite svog partnera, dok će on nastaviti da se ponaša prema vama tako da se osećate bezvredno. Ovo će biti njegovo rešenje da ga ne napustite. Stid je izuzetno toksičan u vezi. Kada ste sa pravim muškarcem, možete s njim razgovarati o bilo čemu. Suprotno tome, ako ste u vezi sa muškarcem sa niskim samopoštovanjem, zbog njega ćete se osećati loše zbog apsolutno bilo čega.

Šta možete učiniti ako se nađete u ovoj situaciji? Ne dozvoli mu da se igra sa vama. Udaljite se od njega, i emocionalno i fizički. Ne dozvolite mu da uništi vaše samopouzdanje.

Perfekcionizam - Kada manipulator stalno traži mane i nedostatke u drugoj osobi, on počinje sebe da doživljava kao boljeg i dominantinijeg i na taj način hrani svoj ego. Ne žele da padnu sa pijedestala, pa bi učinili sve što je u njihovoj moći da to mesto zadrže. Oni nemaju poverenja u sebe, njihovo samnopouzdanje je srušeno, a onda narušavanjem tuđeg stvaraju iluziju da su bolji.

Ukoliko se partner ponaša ovako prema vama, morate shvatiti da nije vaša odgovornost da mu pomognete. Najčešće je ovakvim osobama potrebna pomoć psihologa i psihoteraputa, a ukoliko vas ova veza ugrožava po bilo kojem osnovu, vreme je da iz nje izađete.

Izvor: Sensa