Intimni odnosi predstavljaju važan deo u životima mnogih žena i igraju ključnu ulogu u svakoj romantičnojvezi. Iako postoji unapred stvoreno mišljenje da naš erotski život nestaje nakon određenih godina, to ne mora biti slučaj. Naš intimni život samo izgleda drugačije kako starimo.

Postoje promene kroz koje mnoge žene prolaze kako starimo, a koje utiču na to kako reagujemo na intimne aktivnosti u krevetu, uključujući gubitak želje, bol tokom odnosa, zdravstveno stanje, izdržljivost i nivoe hormona.

Iako ove promene mogu otežati vođenje ljubavi, važno je da žene razumeju promene kroz koje prolaze i nauče kako da prevaziđu sve izazove da bi nastavile da imaju srećne i zdrave intimne odnose.

Koje promene utiču na intimne odnose?

Mnogi smatraju da ljudi u određenim godinama prestanu da imaju potebe za intinim odnosima. Međutim, ovo je daleko od istine s obzirom da 65% starijih osoba između 65 i 80 godina kaže da su i dalje zainteresovani za vođenje ljubavi ili da su na tom polju aktivni. Intimni odnosi nemaju starosnu granicu, ali je važno da žene budu svesne promena koje se obično dešavaju u našim telima i koje mogu uticati na naš se**ualni život.

Mnoge fizičke promene se prvi put javljaju kada žene počnu da prolaze kroz menopauzu i nivoi estrogena počinju da opadaju, stvarajući suvoću vagine, nedostatak energije i promene raspoloženja, što sve utiče na želju i se**ualni nagon. Teškoće u dostizanju orgazma nakon stimulacije, takođe može biti nešto što žene doživljavaju tokom menopauze.

Dodatne promene na koje žene treba da paze uključuju:

  • Poremećaj hipoaktivne želje za intimnim odnosima – ovo se manifestuje kao gubitak želje ili smanjen se**ualni libido (najčešća seksualna disfunkcija kod žena).
  • Bol tokom odnosa – uzrokovan promenama genitalija usled menopauze ili suvoćom vagine.
  • Genitourinarni sindrom menopauze - uzrokovan gubitkom hormona, posebno estrogena.
  • Različita medicinska stanja, uključujući artritis, demenciju, visok krvni pritisak, hronični stres, dijabetes, anksioznost ili depresiju, takođe mogu uticati na se**ualni život pojedinca kako stari. Lekovi koji su propisani za ova stanja mogu dodatno uticati na libido, pa je važno da razgovarate sa svojim lekarom ako verujete da terapija nepovoljno utiče.

Problemi koji mogu nastati ako ste se**ualno aktivni

Postoje neka pitanja na koja žene starije od 60 godina treba da vode računa ako su se**ualno aktivne. Možda biste želeli da proverite svoje srce, kao i kako kardiovaskularni sistem deluje na uzbuđenje.

Još jedan zdravstveni problem na koji treba obratiti pažnju su polno prenosive infekcije. Iako trudnoća više nije faktor kada žena dođe u menopauzu, žene možda više neće osećati pritisak da koriste kondom. Međutim, samo zato što ne možete da zatrudnite, ne znači da možete prestati da praktikujete bezbedne odnose.

Održavanje zdravih intimnih odnosa

Dok vaginalna suvoća i bol tokom intimnih odnosa mogu odvratiti žene od vođenja ljubavi, postoji niz mogućnosti lečenja koje će ublažiti nelagodnost i učiniti odnose ponovo prijatnim. Konsultujte se sa lekarom kako biste dobili odgovarajuća sredstva koja mogu smanjiti problem.

Žene takođe mogu da koriste supozitorije hijaluronske kiseline koje služe kao lubrikant za zadržavanje vlage i sprečavanje suvoće. Druga opcija je lokalna hormonska terapija, koja se često sastoji od vaginalne kreme ili supozitorija. Ovaj tretman je optimalan u obnavljanju vaginalnog tkiva kako bi se izgradila sluznica vagine i pomogla u stvaranju podmazivanja i mnogo je sigurnija opcija od terapije zamene hormona. Ali, hormonsku terapiju uzimajte isključivo u konsultaciji a lekarom.

Nizak libido može biti uzrokovan životnim promenama, uključujući menopauzu i bolest, povrh psiholoških uzroka kao što su problemi mentalnog zdravlja, stres i loša slika o telu. Međutim, postoje načini na koji žene mogu prevazići ove prepreke i povećati svoj se**ualni nagon.

Dodatni načini za upravljanje zdravim se**ualnim životom tokom celog života su oko vaših potreba i odnosa sa partnerom, uključujući:

  • Budite otvoreni da napravite promene u intimnim odnosima
  • Imajte otvorenu komunikaciju sa svojim partnerom
  • Konsultujte se sa svojim lekarom
  • Radite na sebi i samopouzdanju
  • Osvestite da život posle 60-e godine može biti sjajan

Intimnost je važan deo svakog romantičnog partnerstva u svim fazama života. Iako nas fizičke promene kroz koje se naša tela podvrgavaju kako starimo podstiču da uživamo u intimnim odnosima drugačije, žene su i dalje u stanju da održavaju zdrav i prijatan se**ualni život obraćajući pažnju na svoja tela i prilagođavajući se načinima koji mogu poboljšati se**ualnu funkciju i želju.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

"DECU NE TREBA UČITI O SEKSU METODOM KREDA-TABLA" Oštra polemika uživo zbog mogućeg uvođenja SEKSUALNOG OBRAZOVANJA U ŠKOLE Kurir TV