Nakon 50. godine, život mnogih žena se menja i psihički i fizički. Suočanje sa simptomima manopuze za neke žene je jednostavno, dok se neke suočavju sa nizom neprijatnih senzacija i promena.

Bez obzira kakve promene vas očekuju, to ne znači da treba da odustanete od uživanja u intimnimodnosima. Godine nisu nikakav uslov za vođenje ljubavi, a neka iskustva pokazuju da intimni odnosi mogu da postanu još zanimljiviji posle 50. godine.

Sa kojim prijatnim i neprijatnim promenama možete da se suočite u intimnim odnosima posle 50-ih godina:

1. Suvoća vagine - Razlog za to je smanjenje proizvodnje estrogena zbog činjenice da ga jajnici više ne proizvode. Situacija će se samo pogoršati sa godinama. Ali paradoksalno, ako žena ima redovne i aktivne intimne odnose nakon 50. godine, ova situacija može da se promeni. Činjenica je da sa nedostatkom estrogena krv u "donjem delu" počinje da teče sporije, a intimni je ponovo ubrzava i tpodstiče ćelije da se obnavljaju. Takođe, ako problem sa suvoćom vagine utiče na vaš intimni život, konsultujte se sa lekarom koji vam može predložiti odgovarajuće vaginalne gelove.

2. Libido se može promeniti - Mnoge žene doživljavaju nalet seksualne energije nakon 50 godina. Ponekad tokom menopauze dolazi do naleta testosterona, što dovodi do povećanja libida. Ali, dešava se i suprotna situacija, ali najčešće se to može ispraviti terapijom, analizom hormona. Druga opcija - ako ste se samo umorili od iste stvari 30-40 godina, možete isprobati nove poze i razgovarati sa partnerom kako da razbijete monotoniju.

3. Promena odnosa sa telom - Vaše telo se suočava sa starenjem, neko se oseća prijatno u svojoj koži, dok nekome nabori i starija koža, kao i određene masne naslage narušavaju samopouzdanje. Važno je da razvijamo pozitivan odnos sa svojim telom, da ga prihvatamo i ne dozvolimo da nam opterećenje izgledom pokvari intimne trenutke. Važno je da nastavite da vodite računa o sebi i da vežbate. Istraživanja su pokazala da muškarci i žene starosti 57-85 godina koji su u dobroj fizičkoj formi imaju intimne odnose dvostruko češće od onih koji su neaktivni.

4. Postaje lakše - U mlađem uzrastu imate menstruaciju, PMS i trudnoću, dojenje, podizanje dece - samo deo te liste, ako ne i sve. U menopauzi ove stvari postaju prošlost. Dakle, i za žene i za muškarce intimni odnosi posle 50 godina pretvara samo u zadovoljstvo. Takođe je dokazano da su redovni intimni odnosi najbolja pomoć za menopauzu. Poboljšavaju psihičko stanje žene, poboljšavaju cirkulaciju krvi, sprečavaju slabljenje moždanih funkcija. Osim toga, ako žena često ima intimne odnose nakon 50. godine, to značajno može da utiče na dugovečnost.

Izvor: Sensa