Raskidi su bolni, posebno ako ste gajili intenzivna osećanja i ozbiljen planove koji su bili u stilu "i živeli su srećno do kraja života". Konfuzija koju može da nam nanese raskid je razarajuća, jer odjednom dovodimo u pitanje svo u šta smo verovali o sebi i svojoj vrednosti. Ostaje nam i večno pitanje zašto nas je partner napustio i raskinuo vezu. Ali raskid je moguće preboleti i taj proces možete sebi olakšati i ubrzati uz posvećen rad na sebi i fokus ka svom isceljenju.

9 koraka da prebolite raskid

1. Prihvatite istinu 

Kada treba da prebolite nekoga, pre svega morate da se suočite sa činjenicama. Ništa dobro neće izaći iz poricanja osećanja. Šta se zapravo dogodilo? Kakva osećanja ste imali prema toj osobi? Šta osećate sada? Koja su bila njihova osećanja prema vama i koje su radnje uradili da to podrže ili negiraju?

Pokušajte da jasno prepoznate i priznate emocije koje ste imali i imate ali i emocije koje je bivši partner imao ili izrazio. Ovo će vam pomoći steknete jasnu perspektivu o vezi koju ste imali. 

Pitajte i svoje prijatelje u koje imate poverenje kakav je njihov uvid - šta su oni primećivali. Ovo vam takođe može pomoći, jer dok smo mi uronjeni u neki odnos često ne primećujemo neke stvari koje za nas uopšte nisu negujuće. Na primer, možda je vaša prijateljica primetila da je vaš bivši partner bio neobazriv prema vama i nije pokazivao poštovanje.

2. Budite iskreni o tome šta vam je ta ljubav značila

Sagledajte šta vam je tačno ljubav sa bivšim značila. Da li ste u toj vezi videli mogućnost za dubokim emotivnim povezivanjem sa nekim, zajednički život u klome delite avanture, snove, nade i ciljeve? Razmislite sada da li ispunjenje svojih želja povezujete sa svojim bivšim partnerom. Zašto? Ztao što ćete shvatiti da sve što želite u životu ima samo veze sa vama i uopšte nije povezano sa bivšim partnerom. 
Ponekad se držimo bivšeg jer nekako počinjemo da ga povezujemo sa ispunjenjem želja u vezi. Ali kada jednom definišete šta od ljubavi želite, možete početi da uviđate mogućnosti kako bi neko drugi mogao da ispuni tu ulogu.

3. Fokusirajte se na rast 

Pokušajte da što više naučite iz tog iskustva. Pomoći će vam da skinete ružičaste naočare i objektivno sagledate probleme koje ste imali što će vam i pomoći da prebolite bivšeg. Ovaj proces će vam dobro poslužiti i da sebe upoznate bolje. Šta je bila lekcija za vas iz te veze? Šta ste novo naučili o sebi, o načinu na koji se povezujete i kako komunicirate?

4. Okrenite se ka budućnosti

Koliko vremena provodite razmišljajući o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti? Skoro polovinu svog vremena provodimo razmišljajući o nečemu drugom od onoga što trenutno radimo - a mnoge od tih misli su često usmerene na prošlost. Ovo je posebno slučaj kada nam je slomljeno srce posle raskida.

Ali ako želite da prebolite raskid moraćete da trenirate svoj um da se okrene ka budućnosti. Prošlost je nepromenljiva i nikada je ne možete vratiti. Ne služi vam da se zadržavate na tome ili razmišljate o tome. Ali budućnost je puna mogućnosti i može se oblikovati u šta god želite. Gledajte ka njoj i počećete da nalazite nadu za sreću.

5. Dajte prioritet drugim odnosima

Kada ne možete biti sa nekim koga volite, ostaje vam praznina u srcu za koju vam se čini da je ništa ne može ispuniti. Osećate i da ne možete da se okrenete novoj vezi ali zato možete da se okrenete negovanju drugih odnosa koji su ispunjeni ljubavlju i poštovanjem. Okružite se prijateljima i porodicom, jer ništa ne može da isceli slomljeno srce kao ljubav. Posvetite se i odnosima koji imaju potencijal da rastu i možda ćete razviti neka čvrsta prijateljstva.

6. Briga o sebi

Ovo je zaista važan korak kada pričamo o tome kako da prebolite raskid. Setite se svih onih stvari u kojima uživate i koje volite da radite. Možda ste zapostavili hobi u kome ste uživali? Vratite mu se! Odvojite vreme za odmor, zdravu ishranu i fizičke aktivnosti. Setite se svih onih rituala nege i brige o sebi u kojima uživate i posvetite im se. 

7. Razgovor sa terapeutom

Ovo je korak koji nikako ne treba da zanemarite, jer terapeut može da vam bude odlična pomoć da prebolite raskid. Perspektiva stručne osobe može biti od neprocenjive vrednosti, jer svaki raskid za sobom povlači mnoga pitanja o sosptvenoj vrednosti, samopošovanju i granicama na koje treba da damo odgovore. 

8. Preusmerite svoje misli

Istina je jednostavna - vi kontrolišete svoje misli! Postoje brojne tehnike koje možete isprobati i koje daju odlične rezultate. Preoblikovanje misaonih obrazaca i promena negativnih misli će vam pomoći i da transformišete emocije.

9. Prekinite kontakt sa bivšim

Ovaj korak deluje kao da se podrazumeva ali u današnje vreme društvenih mreža i nije baš tako. Veoma je važno da sebi dozvolite period opravka tako što ćete napraviti odmak od bivšeg. Prestanite da ga pratite na mrežama, da se raspitujete kod zajedničkih prijatelja i poznanika šta radi, kako je i da li ima novu partnerku. Ovo je izuzetno važan korak!

Možda će vas zanimati i 10 citata o raskidu - reči koje će svako slomljeno srce duboko da doživi.

Sensa

BONUS VIDEO: