Varanje, emocionalno ili fizičko, ostavlja duboke tragove u psihi žrtve. Posledice neverstvasu brojne, a saznanje za to najverovatnije ne donosi olakšanje. Umesto toga, otvara prostor za paranoju i budi nepoverenje prema ljudima koji ulaze u vaš život. Razlozi zbog kojih druga osoba popušta pred nagonom za neverstvo su, naravno, individualni. Oni se zasnivaju na potrebama, karakternim osobinama, statusu reagovanja na stimuluse, željama, ali i sumnjama ili strahovima. Iako je teško oporavljati se od izdaje veze u koju ste se uložili, utehu je moguće naći u saznanjima i razlikama u tipovima prevara, ali i u činjenici da osoba koja je ovim postupkom oštećena treba da bude na prvom mestu: vi niste odgovorni za prevaru vašeg partnera. Za to je kriv samo drugi. Izbor kome se može odupreti ili, obrnuto, otvoreno razgovarati i prihvatiti ga kao raspad veze.

Saznanje o razlozima prevare vašeg partnera ne umanjuje bol, ali sposobnost da se racionalizuje ponašanje i definiše situacija, pomažu da se ubčlaži konfuzija koja nastaje u početnom trenutku otkrića. Pomaže u stvaranju osećaja sigurnosti prilikom formiranja sopstvenih uverenja i načina postupanja u budućnosti. Uvid u stvarnu pozadinu će vam olakšati donošenje odluke o tome da li želite da nastavite vezu ili da je prekinete.

Ako ste žrtva neverstva, važno je da se upoznate sa sledećih 5 najčešćih vrsta neverstva.

OPORTUNISTIČKA PREVARA

Ova vrsta neverstva je obično fizičke prirode. Emotivno, onaj koji vara je vezan za partnera i njegova osećanja su stabilna i iskrena. Vezanost i veza su jaki, ali ovaj partner ima tendenciju da podlegne seksualnim željama za nekim. Ako mu se ukaže prilika, on će preduzeti taj korak jer podsvesno potencijalno odvaja osećanja od seksualnog nagona i potreba. Opisujući ovaj tip, socijalni psiholog Tereza ​​Didonato ističe da nije svaki čin neverstva unapred smišljen i vođen nezadovoljstvom trenutnom vezom. Razlozi i motivacija mogu biti proizvod različitih situacija i uticaja: od alkohola do pristupa nečemu neočekivanom. Mada, ovo ne može biti izgovor za ponašanje, može ga objasniti. Uostalom, što je osoba više vezana za svog partnera, to će više osećati krivicu i pokušati da izbegne ponavljanje ovakvog ponašanja. Međutim, treba uzeti u obzir da se kajanje smanjuje što duže osoba bude u takvoj dvostrukoj vezi jer, nakon nekog vremena neuhvaćenosti, nestaje i strah od otkrića.

OBAVEZUJUĆA PREVARA

Zasniva se na strahu da će odupiranje nečijim ponudama dovesti do odbijanja. Ovom neverstvu su skloni pojedinci koji imaju izuzetno kvalitetan odnos sa partnerom, ali se upuštaju u avanture sa drugima jer imaju još jaču potrebu za odobravanjem. Zbog toga se ponašaju suprotno svojim pravim osećanjima. Oni varaju ne zato što to žele ili imaju priliku, već zato što im je potrebna dodatna potvrda i pažnja drugih.

ROMANTIČNO PREVARA

Odnos između partnera i u ovom tipu nevere počiva na emocionalnoj povezanosti. Baš zbog toga, nedostatak određene konekcije može rezultirati potrebom za primanjem onoga što nedostaje od nekog drugog. Ponekad se ove vrste prevare događaju samo u mislima ili fantazijama. Varalice „padaju“ na ideju osobe i nisu zaista u mogućnost da naprave ijedan korak u smeru ostvarivanja toga. Ne samo iz straha, već zato što zapravo u stvarnosti ne žele ikoga osim partnera. Ako primetite neobično ponašanje ili mislite da vaš partner može da bude u ovom stanju, bolje je razgovarati o tome šta nedostaje nego preuveličavati situaciju. Jer, jedini razlog za delovanje unutar ovog okvira varanja je izuzetno problematično stanje u vezi.

KONFLIKTNA ROMANTIČNA PREVARA

Javlja se kod pojedinaca koji istovremeno doživljavaju iskrenu, emocionalnu i fizičku vezu sa više osoba. Jer, bez obzira na romantičnu prizmu ljubavi, ona nema stroga pravila funkcionisanja i moguće ju je usmeriti ka većem broju ljudi. Takve situacije imaju tendenciju da izazovu anksioznost i stres, a nakon saznanja o tome, obično su oba partnera izuzetno povređena. Važno je shvatiti da ovo zapravo nije prava izdaja, već proizvod nemogućnosti donošenja odluke ili žurbe.

KOMEMORATIVNA NEVERICA

Javlja se u vezama koje funkcionišu po navici i već neko vreme ne postoji kvalitetna emocionalna veza između partnera. Nema vezanosti, nema želje za intimnošću. Zajedničko postojanje zasniva se na osećaju obaveze ili socijalno-ekonomske sigurnosti. Prevara se najčešće pravda sticanjem prava na dobijanje onoga što je onome koji vara potrebno, što nedostaje u trenutnoj vezi. Kod ovakvog tipa ponekad je bolje prekinuti vezu jer, očigledno, jedna strana uglavnom traži bekstvo iz nje.

Veliki je broj prevara koje se zasnivaju upravo na potrebi da se partneru ukaže šta nedostaje. I, uglavnom, nedostaje pravilna komunikacija, ispoljavanje određenih osećanja, i zbog straha od gubitka, do čega može da dovede upravo ovo ponašanje.

Pa kako doneti odluku nakon prevare? Preispitajte svoju vezu. Vidite da li biste mogli da poradite na njemu i da ostanete zajedno. Oni koji razmišljaju o varanju na neki način mogu se takođe zapitati zašto to uopšte rade. I svakako prvo započnite razgovor sa svojim partnerom.

Možda će vas zanimati i koja 3 signala pokazuju da se nekome dopadate.

Semsa.hr

BONUS VIDEO: