Varanje je štetno, tačka. Varanje znači da postoji tajna, neka vrsta dvostrukog života. Međutim, ako pitate bračnog terapeuta Teda Krigera, koji je radio sa hiljadama parova koji su se suočili s neverstvom, šta više boli, fizička ili emocionalna prevara, njegov odgovor je jasan i nedvosmislen. Emocionalna prevara više boli. I to mnogo više. Fizička prevara je takođe bolna. Ali kada žena veruje da muškarac gaji duboka osećanja prema drugoj ženi, to je još dublje boli.

Većina žena radi na emocionalnoj vezi sa svojim partnerom. To je temelj njihove ljubavi i života, a ne fizička veza. Intimna veza proizilazi direktno iz emocionalne veze.

"Video sam žene da reaguju bolno, ali ne tako bolno kada čuju reči: 'Nisam imao osećanja prema toj ženi, to je bila čista požuda", piše bračni terapeut Ted Kriger na portalu yourtango.com. 

On objašnjava šta je razorno za većinu žena, pa navodi primer: "Upravo sam završio sa nekoliko intenzivnih sesija sa jednim parom. Bili su spremni na razvod. Tokom poslednje tri i po godine razvio je dubok odnos sa svojom sekretaricom. Nije bilo intimnog kontakta. Žena je bila skrhana. Sa sekretaricom je razgovarao o ličnim pitanjima, uključujući i brak. Zajedno su se smejali i ona je uživala u njegovom društvu", pa onda opisuje drugi slučaj: "Imam još jedan par sa kojim se viđam gde je čovek imao vezu za jednu noć (dva puta) sa ženama koje je upoznao na internetu. Žena je bila ljuta i zgrožena. I jedna i druga su teške bračne situacije. Međutim, dok je druga žena bila ljuta i izgubila malo poštovanja prema svom mužu, prva žena se osećala emocionalno slomljenom."

Kako počinje preljuba i šta ćete primetiti kod partnera.
Shutterstock Jedna vrsta prevare ženu najviše boli

Terapeut to objašnjava na sledeći način. Ženin hormonalni sistem je mnogo osetljiviji na to koliko se ona oseća povezano sa svojim partnerom. Kod prvpg para žena se više ne oseća emotivno povezano s partnerom. To može dovesti do značajne depresije i anksioznosti jer ovaj osećaj nepovezanosti i beznačajnosti može smanjiti važne hormone kao što su oksitocin i estrogen. U drugom primeru, muž se ponašao intimno i imao je problema sa zavisnošću od filmova za odrasle, pa je ženi bilo lakše da problem ne doživi kao svoj.

Prva žena se osećala izdanom od svog emotivnog jezgra i otkriće tajne bliske veze koju je imao sa svojom sekretaricom doživela je kao ličnu poruku da je izabrao drugu ženu umesto nje. Iako par sada naporno radi kako bi spasa brak, prvoj ženi je potrebno mnogo više vremena da se emotivno izleči nego drugoj ženi.

BONUS VIDEO:

Da li je prevara misao ili čin MONDO/Uroš Arsić

Sensa/Z.A.