Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta sve može da izleči MOLITVA: veruje se da magične reči mogu da preporode dušu i telo

Ukoliko se ubrzani tempo života odražava na vaše celokupno zdravlje, pored fizičkih vežbi može pomoći i unutrašnje opuštanje - molitva.

  Izvor: Shutterstock

Vekovima je molitva bila smatrana alatom lične duhovne komunikacije i konekcije. Ona je neizostavan deo svih religija i tesno je povezana s duhovnim lečenjem i ozdravljenjem. Mnogi drevni narodi shvatali su važnost povezanosti psihe i tela, gde se posebno gajio odnos s duhovnim elementom čovekovog bića. Telo je bilo smatrano fizičkim produžetkom duše, kojim se služimo dok živimo ovim – zemaljskim životom.

Nobična meditacija Anđelina Džoli: ovako se glumica bori protiv svakodnevnog stresa

Važnost duhovnog bića ogledala se u svakodnevnom ili zemaljskom svetu, gde je zdravo telo bilo odraz duhovnog zdravlja. Duhovni element nije bio odvojen od fizičkog, već upravo suprotno – nužan preduslov zdravog i ispunjenog života. Putovanje u unutrašnjost duše, kako bi se izlečilo telo, praktikovali su još stari šamani, kroz rituale kojima su pomagali osobe u nuždi.

Korištenjem sopstvenih duhovnih alata, posebnih stanja svesti i dubokih molitvi, vračevi i šamani su bili vodiči kroz svet duhova, a cilj im je bio da vrate telo u ravnotežu ili ukažu na duhovni problem. Indijanski iscelitelji takođe su imali poseban skup rituala i molitvenih tehnika. Tim ritualima dovodili su bolesnike u stanje duševnog mira i tako vraćali životnu snagu i fizičko zdravlje.

Istorija civilizacije poznaje veliki broj svetih mesta na koja su pojedinci ili grupe dolazile i održavale svoje duhovne prakse, ulazeći u duboka iskustvena stanja. Takva sveta mesta poznata su po brojnim ozdravljenjima, dok učesnici kroz istoriju svedoče o prisutnosti energije u njima.

U vedama su navedene posebne duhovne tehnike – mantre. Njima pojedinac dostiže stanje unutrašnje smirenosti i pročišćenog uma, kojim može delovati na stanje i na oblik materije. Tako se mantrom može postići izečenje određenih organa ili, pak, celog tela jer je povezanost tela i uma neraskidiva.

Stavite levi dlan na srce i dišite duboko: već danas probajte ovu moćnu meditaciju i odmah ćete osetiti promenu

Uz molitvene prakse postoje i druge lekovite tehnike poput meditacije i joge. Razne duhovne tehnike datiraju daleko u prošlost i moguće ih je pronaći kod raznih civilizacija. Zajedničko im je to što imaju specifičnu ulogu za zdravlje fizičkog i psihološkog dela tela.

Harmonizirajući unutrašnjost bića, ove posebne tehnike celo telo ispunjavaju zdravom energijom. Danas postoje razne znanstvene studije koje ukazuju na to da molitva snažno utiče na zdravlje. Zapad sve više počinje da shvata da je duhovna sfera čvrst temelj fizičkog postojanja i ključ za mnoga zdravstvena pitanja.

Kada već govorimo o čvrstoj povezanosti duha i tela, posebno treba naglasiti da molitva utiče na određena konkretna zdravstvena stanja. Tako se pokazalo da molitvene prakse imaju velik uticaj na:

  • zdravlje srca i krvnih sudova
  • regulaciju srčanog pritiska
  • zdravlje organa za disanje
  • regulaciju holesterola
  • smanjivanje rizika od pojave hroničnih bolesti
  • ublažavanje psihičkihproblema
  • ublažavanje posledica stresa

Istraživanja su pokazala da osobe koje se oporavljaju od operativnih zahvata ili od hroničnih bolesti, a redovito provode molitvenu praksu, mnogo brže i uspešnije zaceljuju.

Razlog tome je to što su njihovo telo i um kroz molitvu bolje usklađeni. Molitvom se postiže unutrašnji mir koji umanjuje uticaje postoperativnog stresa. Stoga je telu potrebno manje napora i energije da se regeneriše nakon teških izazova. Molitva jača i imuni sistm. Ona pomaže da se neutralizuje delovanje bolesti tako što opušta telo i oslobađa ga od stresa. Time dolazi do ravnoteže fizičkog, mentalnog i duhovnog nivoa.

Nikol Kidman - kako sam uspela da pobedim stres: svakog dana radite ovo 20 minuta i bićete srećni

Aktivnost moždanih talasa se usporava i počinju da preovladavaju pozitivni osećaji unutrašnjeg mira i lične povezanosti. Zbog toga su osobe koje su sklone molitvi često skromne, zadovoljne, emotivno mirne i ne toliko vezane za materijalne stvari. Uz to, pokazalo se da dnevne duhovne prakse pomažu i u deaktivaciji gena koji podstiče upalne procese i odumiranje ćelija. To znači da osobe koje mole, u proseku, duže žive od onih koji ne praktikuju molitvu.

Molitva i meditacija se, kao predmet klasičnih istraživanja, ne mogu direktno definisati zbog suptilnih dejstava koje imaju na ljude. Naučno ih je teško posmatrati, izbrojati i proceniti. Stoga bi bilo pogrešno na molitvu gledati samo kao na metodu za lečenje određene bolesti. Reč je o nečemu mnogo kompleksnijem, dubljem i intimnijem, odnosno o nečemu što je rečima teško celovito obuhvatiti.

Zapadni svet dugo je stavljao naglasak na fizičko telo i materijalni svet, uzimajući duhovnost tek kao relikt iz davnina. O samom značaju lične duhovne prakse često se nedovoljno govori u medijima ili kroz obrazovanje. Ipak sve veći broj ljudi iznova otkriva i pronalazi interes za duhovnošću.

Bez obzira na to kako osoba pristupa svojoj unutrašnjoj konekciji – dobrobiti molitve su neupitne, podjednako u fizičkom, kao i u duhovnom smislu. Molitva je dostupna svakome, besplatna je i za nju nije potrebno imati neko predznanje ili iskustvo. Uprkos svakodnevnom ubrzanom tempu materijalnog života, za zdravlje bi bilo važno zastati i odvojiti trenutak za ono nešto "ispod površine".

Moć molitve nalazi se u svakome od nas i pomoći će nam da postignemo fizičku i duhovnu ravnotežu. Samim tim osiguraće nam i zdravlje.

Izvor: Alternativa za vas

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj