Kolin O'Brejdi, američki istraživač i avanturista, upšustio se u neverovatnu avanturu kada je 53 dana hodao preko Antarktika i prešao 1 482 kilometra bezičije pomaći. Hodao je 12 sati dnevno, nakon čega je napisao knjoigu "Šetnja od 12 sati" i razvio koncept šetnje za koji smatra da ljudima može da promeni život.

Mnogi ljudi imaju sedečaćki način života, a u proteklih 2, 3 godine, mnogi su se naviklina život kod kuće iborbu sa stresom i negativnim mislima u svoja četiri zida. U svojoj knjizi, Kolin O'Brejdi predlaže da ustanete, izađete ispred kuće i počnete da šetate u takvim danima. Samo hodajte sa svojim mislima. Ideja je da sebi date dovoljno vremena da promenite način razmišljanja, usredsredite se na ono što želite od života i rešite sve loše, negativne misli koje vas sputavaju.

Kolin O'Brejdi ističe da se u mesecima ilozacije usled pandemije korona virusa suočavao sa negativnim mislima, bio je zbunjen i izgubio je osećaj za svoje želje. Tada je odlučio da hoda. "Iako je moje telo slabilo na tom putovanju, moj um je postajao jači i prisećala sam se ovih jasnih misli oko ispunjenja, svrhe, života i ljubavi. Dakle, rekao sam svojoj supruzi Dženi: "Sutra ću ići u šetnju od 12 sati, ispred naših ulaznih vrata," i to sam uradio." - istakao je autor knjige "Šetnja od 12 sati".

On savetuje da tokom šetnje ne slušate muziku, da isključite telefon, ne slušate emisije, već da samo hodate sa svojim mislima i na taj način ih razbistrite. U šetnji od 12 sati ne može ništa da vas ograničava, ne treba vam novac, ne treba da se plašite neuspeha, ne trebaju vam posebne staze, godine takođe nisu ograničenje. Možete izaći i šetati svojom ulicom, pa zatim napraviti pauzu.

"Mnogi prijatelji i porodica prolazili su kroz teška vremena tokom Covida, pa sam počeo da predlažem ljudima da šetaju i mnogi od njih su prihvatili ideju, uključujući i moju 77-godišnju taštu", kaže on. "Ona je napravila šetnju u trajanju od 2 časova tako što je šetala oko svog bloka, zatim sedela na verandi sat vremena i onda ponavljala šetnju čim bi se odmorila."

Donosimo vam 6 saveta Kolina O'Brejdija kako da šetate 12 sati i očistite svoje misli od negativnosti:

  1. Posvetite se: Izaberite dan za šetnju i dajte sebi misiju da ćete šetati 12 sati
  2. Snimite: Pre nego što krenete, snimite kratak video da biste verbalizovali svoje namere, osvestite kojih ograničavajućih uverenja želite da se oslobodite i kako želite da se osećati kada završite sa šetnjom
  3. Digitalni detoks: Isključite telefon ili ga prebacite na režim letenja
  4. Šetnja: Ostanite napolju 12 sati, najbolje je ako možete da praktikujete šetnju u prirodi, šumi, planini, obližnjem parku...
  5. Odmor: Pravite onoliko pauza koliko vam je potrebno i krećite se kada možete.
  6. Razmišljajte: Snimite video dok završite šetnju, idealno dok ste još napolju. Kako se osećate? Šta ste otkrili? Da li ste više motivisani?

"Nije važno da li hodate jednu milju ili 50 milja. Izazov je za um da provedete taj dan u tišini dok aktivirate svoje telo kroz pokret."

Izvor: Sensa