Joga pokreti rukama u kojima se koriste samo dlanovi i prsti nazivaju se mudre i predstavljaju jedan od sistema drevne indijske medicine. Svaki od naših prstiju na obe ruke ima razlicito značenje i svaki odgovara energiji određenog dela tela.

Mudre...

Desna ruka predstavlja mušku stranu i pod uticajem je Sunca, dok je leva ženski deo naše prirode i njome upravlja Mesec. Desna ruka prima moći, dok ih leva daje. Mudre su jednostavne ali imaju veliku moć koja može da vam promeni život, jer energiju zaključanu u nadijima i čakrama oslobađaju i usmeravanju kako biste ostvarili ciljeve i nosili se sa problemima svakodnevnog života.

Ksepana mudra je odlična za otpuštanje i oslobađanje negativne energije, jer omogućava protok energije kroz stomak i izbacivanje toksina iz tela. Kada osetite da ste pod pritiskom ili pod naletom tenzije, spojite kažiprste i napravite mudru kao na slici.
Za ksepana mudru važno je da zadržite dah nekoliko minuta kako biste se koncentrisali na izdah.

Hakini mudra: pravi balans između leve i desne hemisfere mozga i poboljšava pamćenje...

Zatim udahnite duboko tri puta dok izvodite ovaj joga položaj ruku. Mudru možete vežbati u bilo koje doba dana. Ova mudra pomaže da poboljšate disanje, oslobađa vas napetosti, poboljšava koncentraciju i meditaciju, a pomaže i osobama koje je vežbaju da se fokusiraju na dobre aspekte svog života.

Pročitajte još:

Rudra mudra: lek za umor i iscrpljenost

Anđali mudra za smiren um

Vayu Mudra reguliše element vazduha u telu