Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Yi quan - pesnica uma

Yi quan je kineska veština podjednako delotvorna u samoodbrani ali i za očuvanje našeg zdravlja.

  Izvor: Adria Media Serbia

Vaše telo je naš hram. To nije samo puka fraza već tvrdnja nad kojom se treba dobro zamisliti. Naše telo nosi našu dušu i um u svetu u kom postojimo sada. Samo skladnim funkcionisanjem svih komponenti našeg bića mi možemo ostvariti svoj puni potencijal i postati potpuno svesni. Postoji mnogo načina za vežbanje i treniranje našeg tela, kao i uma. Obično se oni razlikuju i često su u suprotnosti. Retko se može naći veština, ili metoda vežbanja u kojoj su obe komponente podjednako zastupljene i jedna od druge veoma zavise.

Yi quan (I čuan), kineska veština koju je stvorio učitelj Wang Xiangzhai (Vang Šangđai) je upravo takva, podjednako delotvorna prilikom samoodbrane u realno opasnim situacijama i nezamenljiva u očuvanju našeg zdravlja i životne snage.

Priča o nastanku Yi quana je interesantna i o njoj se trenutno snima film u Kini koji će verovatno postati tamošnji blockbuster. Ta priča govori o detetu koje je bilo toliko bolešljivo da su ga roditelji morali odvesti kod lokalnog učitelja drevne veštine kako bi živeo sa njim i tako ozdravio. Učeći kod starog učitelja, dete je ubrzo postalo zdrav i jak mladić koji se otisnuo na put preko čitave Kine, postajući nadaleko čuveni majstor borilačkih veština, Wang Xiangzhai, koji je sva svoja znanja skupio pod jednim imenom - Yi quan. Od tada, legenda živi i širi se o veštini koja je neverovatno delotvorna u borbi, ali i u lečenju i prevenciji bolesti.

Wang Xiangzhai osnovao je Yi quan u Šangaju, 1928. godine i možemo samo sa žaljenjem konstatovati koliko mnogo vremena je bilo potrebno da ova moćna veština dođe na naše prostore. Ipak, zahvaljujući intuiciji i predanom radu Maria Topolšeka koji je svoja znanja preneo na svog sina Vladimira, Yi quan je po prvi put predstavljen u Beogradu 2010. godine, a otvorena je i škola koju vodi Vladimir Topolšek (www.imaas.rs).

Mario Topolšek veoma je poznat u krugovima ljudi koji se bave borilačkim veštinama, Tai Chi Chuanom i Chi Gongom. On je jedan od prvih koji je doneo Uechi Ryu karate u Evropu, i prvi koji je otvorio školu Tai Chi Chuan-a na Balkanu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj