Iako imaju ogromno bogatstvo, čak i poznati nemaju uvek sreće. Možda ne dobiju ulogu koju su želeli, pesmu koja će biti hit ili im je teško da pronađu svoju srodnu dušu. Mnoge zvezde stoga nose različite amajlije, talismane i slične predmete za koje se veruje da donose sreću. Nekima su to “srećne cipele”, što je slučaj sa Helen Miren i cipelama koje je nosila na nekoliko dodela nagrada, “srećna haljina” kako ju je svojevremeno nazvala Odri Hepbern ili komadi nakita koje svakodnevno nose.

Poznata i mnogima omiljena glumica Dženifer Aniston često nosi jednu neobičnu ogrlicu na kojoj je privezak poznat pod nazivom "lucky wishbone". Ona veruje da joj ona donosi sreću. Kada malo bolje pogledamo, shvatićemo da liči na ono što je u našem narodu poznato kao “jadac”. To je zapravo kost koja ima važnu funkciju u skeletnom sistemu ptica, olakšavajući joj letenje. U našoj tradiciji postoji običaj da se "lomi jadac", tj. kost od pileta ili ćurke i da se tom prilikom dogovori neki dar koji će se pokloniti. Postoji pravilo da kada druga osoba s kojom ste polomili jadac hoće nešto da vam da, vi prenego što to uzmete treba da kažete "znam za jadac”. Ako ipak uspe da vas prevari, morate da mu kupite poklon.

Kako je “jadac” u zapadnoj kulturi postao amajlija za sreću?

Sujeverje se može pratiti još iz srednjeg veka, kada su neki ljudi tvrdili da mogu da predvide vremenske prilike i budućnost pomoću ptičje kosti. Običaj lomljenja ove kosti za sreću, u zapadnoj kulturi pojavio se kasnije, a za to se vezuje poseban ritual. Pre lomljenja, svako zamisli želju. Kada se kost polomi, izmere se njene dve strane i ko je izvukao dužu, njegova želja će se ostvariti. Ako se kost polomi tačno na polovini, želje obe osobe će se ostvariti.

Nepolomljena kost postala je simbol sreće, prosperiteta i mogućnosti i kao takva čest je motiv na komadima nakita poput privezaka na ogrlicama ili narukvicama i na minđušama.

Amajlija poznate glumice Dženifer Eniston za sreću 1
you tube /prt scr/ brandy green 

Izvor: Sensa