Od davnina postoje verovanja da određeni predmeti štite od zla, uroka, da donose sreću, zdravlje, blagostanje. Tako se i za mnoge biljke, koje su se oduvek koristile za lečenje najrazličitijih tegoba, veruje da poseduju svojstva da nas zaštite.

Evo koje moćne biljke bi svaka kuća trebalo da ima: 

Beli luk

Oduvek se verovalo da beli luk ima moć da nas zaštiti od natprirodnih sila, ali i od zavidnih ljudi. Na ulazu u domove stavljali su se venci ili pletenice od belog luka. Čenove belog luka možete staviti i u kuću- rasporedite po prostorijama kako biste neutralisali negativnu energiju.

Mirođija

Od ove aromatične biljke pravio se venčić za vrata kuće, a trebalo je da spreči da se u nju ulazi sa lošim ili zlim namerama. Takođe, strukovi midrođije stavljani su u kolevku kako bi zaštitili novorođenče.

Bosiljak

Ova aromatična biljka i sveta trava korsti se u obredima u pravoslavnim hramovima za osvešćivanje Svete vodice kao i prilikom sklapanja braka i čina krštenja. Bosiljak osveštava i prostor, čisti ga od negativnih energija.

Nana

Veruje se da ova biljka privlači novac i donosi sreću. Od nje su se pravili buketi i držali u kući ili se pokoji struk stavljao u tašnu ili novačanik.

Smilje

Osim što je lepo i opojno miriše, veruje se da je ova biljka moćna amajlija. Devojke i žene su sa sobom nosile grančice smilja kako bi a taj način sačuvale momka /muža od drugih žena.

Raskovnik

Veruje se da je ova biljka amjalija koja donosi napredak i sreću. Stavlja se u kuću, da je zaštiti od negativne energije, sa sobom su je nosili u vojnici u rat kako bi ih zaštitila, a veruje se da donosi i sreću u ljubavi. Bere se oko Đurđevdana, jer tada ima najveću moć.

Hrast

U tradiciji starih Slovena hrast ima posebno važno mesto. Veruje se da ima magijska svojstva, da daje energiju i snagu, simbol je moći, dugovečnostim napretka. Smatra se i lekovitim, naročito kora i plod ( žir). Ponesite sa sobom parče njegove kore ili žira- na taj način će vas štititi energija zemlje.

Izvor: Sensa