Ukoliko ste osoba sa razvijenom empatijom koja voli da sasluša druge, razume ih i podrži, to je predivna karakterna osobina, ali jedina mana jeste što vas ovo čini lakom metom za energetske vampire i magnetom za negativnu energiju. To ne znači da treba da prestanete da budete saosećajni, već naprotiv, važno je da sačuvamo ovaj dar, ali je podjednako važno da znamo kakos e na pravi način zaštiti od tuđe negativne energije

Pokušajte to da uradite kroz ovih 8 koraka:

1. Osvestite negativnu energiju

Kada se vaše dobro raspoloženje iznenada promeni, kada se pojačaju emocije poput straha, bola, tuge i besa, zapitajte se - s kim ste poslednji put komunicirali; koje ste informacije dobili iz okoline; da li ste prisustvovali nekim neprijatnim događajima. Ako je odgovor da, pokušajte da objasnite sebi da emocije koje imate nisu vaše, već ste ih upijali spolja. Ako ste u situaciji da promenite nečiju situaciju, pomognete, utešite ili se konsultujete, učinite to, ali ako niste u toj poziciji, recite sebi da ne možete ništa učiniti i koncentrišite se na sebe. Oslobodite se negativnih emocija, jer nikome ne možete pomoći, kao ni sebi ako se osećate loše.

2. Pogledajte dublje iznutra

Zapitajte se šta je to u vama zbog čega se osećate loše, samo zato što se neko drugi oseća loše. Da li ste ikada iskusili nešto slično? Da li imate osećanja prema nekome koja potiskujete? Razmislite o svojim problemima i počnite se baviti njima. Zagledajte se dublje u sebe i radite na zarastanju starih rana. Prihvatite sva svoja potisnuta osećanja, zagrlite ih sa nežnošću, pustite ih da budu takvi kakvi jesu, prihvatite ih, a zatim ih pustite. Važan deo ovog procesa je opraštanje sebi i drugima.

3. Odvojite vreme da budete sami

Kada ste sami lakše se fokusirate na svoja stanja, pozitivna ili negativna. Samoća ponekad može biti lekovita i pomoći vam da slobodno rasteretite dušu i bolje se povežete sas vojim bićem.

4. Zamislite štit oko sebe

Kada ste u blizini toksične osobe ili se nađete u okruženju prepunom loše energije, vizualizujte beli štit oko sebe koji je otporan na negativnu energiju i ne dozvoljava da loše vibracije dođu do vas. 

5. Koristite snagu vode

Nakon kontakta sa visoko negativnom osobom, biće dobro da sa sebe isperete svu negativnu energiju. Ako niste u mogućnosti da se istuširate, onda barem operite lice i ruke. Vizuelizujte kako nakupljena negativna energija zajendo sa vodom odlazi u slivnik.

6. Izrazite svoje emocije

Šta god da osećate, izrazite to. Niko nikada nije stekao ništa dobro potiskujući svoje emocije, takvo stanje može čak uzrokovati i oboljenja. Dozvolite sebi da izrazite zabrinutost, strah, bes, neslaganje ili bilo šta drugo što osećate.

7. Uzemljenje

Vizuelizujte da ste sa zemljom povezani kanalom kroz koji šaljete svu negativnu energiju koju ste apsorbovali i tada iz zemlje dobijate pozitivnu energiju. Ova vežba povećava protok zdrave energije u nama. Vežbu je najbolje praktikovati akda bosi stojite na tlu zemlje.

8. Provedite neko vreme na otvorenom

Ne postoji ništa lekovitije od prirode. Pokušajte često da budete u kontaktu sa vodom, zemljom, svežim vazduhom. Dopustite vodi da spere negativnu energiju, vetru da je oduva daleko, a drveću da vas uteši i od nje oslobodi.

Izvor: Sensa