Mnogi psiholozi ističu da veza sa narcisom može negativno uticati na mentalno zdravlje, samopouzdanje, sam kvalitet života, a da rane na srcu ostaju godinama. Nažalost, mnoge žene narcia ne mogu da prepoznaju u prvih par meseci, pa čak i godina veze. Na početku su divni, pažljivi, jednostavno savršeni, ali kada uspostave potpunu kontrolu nad vama i učine da zavise od njih, tada već postajete žrtva osobe sa narcisoidnim poremećajme ličnosti. Učiniće sve da vam unište samopouzdanje. Baš o tome govori priča naše čitateljke Marijane koja je sa narcisom bila 12 godina u braku.

"Kada sam upoznala svog bivšeg muža, bila sam očarana. Važio je za zgodnog, kulturnog i intligentnog muškarca koga bi mnoge žene poželele. Često je menjao partnerke, tako su govorili, a ja sam tada imala 24 godine i nestvarno sam bila zaljubljena u njjega.

Već na prvom sastanku shvatili smo koliko toga imamo zajendičkog, bili smo iznenađeni kako smo se povezali, ubrzo smo započeli vezu. Dve godine veze bilo je magično. Putovali smo zajedni, stalno išli na izlete, vozili zajendo bicikle, izlazili, zabavljali se, provodili neverovatno romantične trenutke kod kuće. Nikada nisam bila srećnija. Počeli smo da živimo zajendo, a nakon toga smo se venčali.

Istina je da je on oduvek bio dominantan, težio da bude uspešan, isticao se u društvu, nekako se uvek trudio da bude u centru pažnje uvek i svuda. Posvećivao je vreme svog izgledu, često sam ga zezla da je narcis, ali sam bila izuzetno ponosna na njega što brine o sebi i bori se za sebe. Početak braka nije se razlikovao od veze, živeli smo bajku.

Međutim, prvi problemi su nastali kada smo dobili dete. Tada se naš život promenio, a ja sam maksimalno uživala u majčinstvu. Uspela sam da se vratim na posao, uskladim obaveze oko deteta, posvetim se njemu, ali sam stalno trpela kritike. Često mi je govorio kako nisam dovoljno dobra majka, posebno kako nisam dobra kao njegova majka. Stalnos am se trudila sve više i više na svim poljima života, toliko da nisam imala vremena za prijatelje sa kojiama sam poptuno izgubila kontakt, kao i za svoje roditelje.

Međutim, njemu nisam bila dovoljno dobra. Kritike su dolazila sa svih strana, pa čak i na račun mog fizičkog izgleda. Ređe smo vodili ljubav, a kada sam ga pitala za uzrok, rekao mi je "Nisi skinula višak kilograma nakon porođaja, ne mogu sa tobom da spavam." Ova rečenica me je jako povrdila, osećala sam se poniženom, ruužnom, postala sam nesigurna u sebe. A što mi se više samopouzdanje srozalo, to sam više jela - zatrpavala sam nezadovoljstvo hranom.