Mari Forleo, preduzetnica rođena u Nju Džersiju, pisac i filantrop i autorka bestselera Njujork Tajmsa "Sve se može rešiti" i "Naterajte svakog čoveka da vas poželi", otkriva trik za veću produktivnost.

"Ne mogu da odolim. Opsednut sam pronalaženjem metoda koje mi pomažu da uradim više za manje vremena i sa manje stresa. Delimično, zato što moj mozak jednostavno ne odustaje. To je kao četvorogodišnjak koji je upravo pojeo 3 čokoladne kolačiće.

Ima toliko stvari koje želim da stvorim, vidim, naučim, pročitam i doživim, pa ako se ne pridržavam određene strukture, možda bih jednostavno pregoreo . Drugi razlog je moj raspored koji se stalno menja. Između putovanja, snimanja i stalne oseke i plime života, ne postoji "tipičan" dan.

I, da se razumemo, koliko god moja unutrašnja dobra devojka sanjala o određenom, superproduktivnom rasporedu, moja unutrašnja prava devojka takođe treba svoju priliku da pleše. "Čekaj – koliko je sati. 1 ujutru? Naravno, možemo pogledati još jednu epizodu serije!"

Danas naučite sa mnom jednu od najjednostavnijih navika produktivnosti kako biste bili sigurni da ćete svakog dana obavljati prave stvari - bez obzira koliko je vaš raspored lud. Trebaće vam samo 4 minuta. Ali kada to uradite, ući ćete u dan sa jasnijim fokusom, usredsređeni. Kao šampioni!

Zato isplanirajte svoj dan prethodne noći. Jednostavno je, i to je jedna od najmoćnijih stvari koje možete učiniti za sebe. Bez obzira koliko kasno idete u krevet, odvojite 4 minuta i zapišite na papiru zadatke koje želite da završite sutra.

Prvo otvorim svoj kalendar, pogledam zadatke koji su neophodni, a onda zapišem ostale i procenim koliko će mi vremena trebati da uradim. Zapišite sve, kada ćete pozvati frizera i zakazati termin, kada ćete kupiti rođendansku čestitku za baku i namirnice, kada treba da se probudite, kako će izgledati vaša jutarnja rutina, koliko vremena ćete provesti za svojim radnim stolom... Nemojte započeti dan tako što ćete prvo otvoriti laptop i započeti posao. Zapišite sve što morate da uradite prethodne noći i započnite jutro bez stresa, sa svojom jutarnjom rutinom - šta god da to podrazumeva, jogu, doručak, kafu...

Izvor: Sensa