Čak i najmanje navike mogu imati značajan uticaj na vaš život; ključ je da ih dosledno praktikujete. Velike promene su zastrašujuće i znaju da budu stresne, male promene, s druge strane, često prođu skoro neopaženo, niste mnogo iskočili iz rutine, a opet osetite pozitivne efekte, što vas podstiče da ostvarite dugoročan uspeh.

1. Više voća i povrća

Šaka bobičastog voća, jabuka, pomorandža, štapići šargarepe, sveža zelena salata… šta god da volite, mala porcija je sve što je potrebno da napravite razliku. Međutim, ovi ukusni izbori čine više od unosa hranljivih materija i neophodnih vitamina-  smanjuju glad, uravnotežuju vaš metabolizam i pomažu u održavanju zdrave težine.

2. Pazite kako sedite

Istraživanja otkrivaju da držanje može uticati i na fizičko i na mentalno zdravlje, tako da je uspravno sedenje korisnije nego što mislite. I sami znate koliko dugo sedite i koliko to loše utiče na vaš organizam. Stoga, izbegavajte pogrbljenje tako što ćete ispraviti leđa, opustiti ramena i postaviti vrat blago napred.

3. Sredite prostor

Ako su vaša spavaća soba ili radni prostor u neredu, osećate se preopterećeno. Sređivanje može da napravi veliku razliku u vašem razmišljanju, pomažući u povećanju produktivnosti i postizanju smirenosti. Smatrajte da je proces sređivanja prva pobeda vašeg dana; stoga ujutru obavezno namestite krevet, a na poslu pre nego što počnete da radite sredite svoj sto. Ove aktivnost će vas podsvesno ohrabriti da nastavite da prolazite kroz stvarne poteškoće dana.

4. Prihvatite sadašnjost

Umesto da se brinete o tome šta sledi, fokusirajte se na sadašnji trenutak i cenite ga zbog onoga što jeste. Dobro ili loše, nikada više nećete doživeti isti trenutak, pa ga maksimalno iskoristite. Ovo fokusira vaša čula na mesto gde ste sada, sa kim ste i šta radite, tako da možete da živite svaki dan punim plućima.

5. Provedite 30 minuta u prirodi

Povezivanje sa prirodom ima bezbroj benefita, od poboljšanja mentalne jasnoće do pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije. Odvojite samo 30 minuta da uživate u šetnji, pikniku ili opuštajućem odmoru pored vode ili u najbližem parku. Nemate pola sata? Nema veze, značiće i 15 minuta da odvojite oči od kompjutera.

6. Počnite da štedite

Odvajajući svakog mesea samo 10%, na kraju godine imaćete značajnu ušteđevinu. Možda vam ona neće rešiti sve probleme, ali ćete moći da odete na putovanje ili kupite sebi nešto lepo. Zapamtite, velike uštede počinju sa malim. Analizirajte na šta sve trošite novac i videćete da mnogo toga odlazi na nešto što uopšte ne korisite- članstva u raznim klubovima, na različitim TV platformama i slično…

7. Postavite rokove

Rokovi određuju vremenski okvir za ciljeve bilo kog obima, bilo da želite da preuredite stan, da odete na odmor ili da se preselite. Uz rok, naći ćete načine da završite posao; rokovi deluju kao krajnji motivator i pomažu da budete odgovorni. Razmotrite svoje ciljeve i odredite realne rokove za njihovo postizanje, a zatim krenite u ostvarenje. Ova praksa vam pomaže da shvatite svoj pravi potencijal i shvatite da je sve na dohvat ruke.

8. Postavljajte otvorena pitanja

Možete naučiti mnogo više o ljudima ako preduzmete ovaj jednostavan korak. Sklonite fokus sa sopstvenog mišljenja i postavite pitanja kao što su: „Kako biste se osećali u vezi sa...?“ i „Šta biste uradili ako...?“ Kada ispitanici moraju da prevaziđu da i ne, oni otkrivaju više o sebi, a vi možete uživati u razgovoru na dubljem, ličnijem nivou. Kroz otvorena pitanja, možete se više povezati sa drugima, bolje ih razumeti. Slušanjem — ne samo pitanjem — takođe ćete im pokazati da ste prijatelj od poverenja i podrška.

9. Družite se sa komšijama

Sledeći put kada vidite komšiju, razmislite o tome da uradite nešto više od pukog osmeha. Pozdravite i pitajte kako im je prošao dan; možda ćete se iznenaditi koliko su voljni da komuniciraju. Što više ljubaznosti pokažete, većina ljudi oko vas će na uzvratiti. Pomozite jedni drugima kada je to potrebno, bilo da se nešto uradi u stanu, pričuva dete, ode do prodavnice ili nešto uradi u dvorištu… Možda se razvije i lepo prijateljstvo...

10. Završite dane zahvalnošću

Svake noći pre spavanja, odvojite trenutak da cenite životna zadovoljstva, ma koliko mala. Uzmite u obzir jednu stvar na kojoj ste zahvalni, i dajte sebi reč ohrabrenja. Šta ste danas postigli? Kada je ohrabrenje svakodnevna praksa, lakše ćete prevazići loše dane i teške trenutke.

Izvor: Sensa