Ukoliko imate nesanicu i ujutru se budite umorni, ne bi trebalo da spavate u dve pozicije u odnosu na vrata i prozor, i u tome se slažu drevni kineski feng šui, ali stara narodna verovanja Slovena i Skandinavaca. Postoji 6 situacija u kojima vas san neće spremiti za dnevne obaveze, čak iako ste sobu uredil prema zakonima pomenut veštine. Ovde nema ništa loše, ali morate to učiniti ispravno, poštujući neke zabrane. Neke od njih zaista vredi razmotriti kada zatvorite vrata spavaće sobe, a na vama je da odlučite.

1. Ne spavate s nogama prema vratima

Feng šui zaista ne preporučuje ovo. Veruje se da energija koja cirkuliše u ljudskom telu lako teče kroz vrata dok spavamo. A Skandinavci i Sloveni su vrata smatrali portalima u drugi svet. U snu, duša može da izađe kroz vrata, izgubiti se i onda ne naći put nazad. Pored toga, vrata otvaraju kapiju u mračni svet, odakle zli entiteti mogu doći i zauzeti dušu spavača. Prvi znak da vas ti isti entiteti muče noću jesu noćne more, stalno se budite, a ujutru se osećate preplavljeno. Psiholozi kažu da mnogi ljudi više vole da drže vrata na vidiku u svakom trenutku, čak i u snu. To vam omogućava da se osećate udobnije – sa nogama prema vratima. Takođe, narodno sujeverje kaže da se mrtvi nose nogama kroz vrata.

shutterstock_444691126.jpg
Shutterstock Feng šui ne preporučuje 6 načina spavanja

2. Ne spavajte pred ogledalom

Ne preporučuje se postavljanje ogledala u spavaćoj sobi: veruje se da osoba koja spava ne treba da se reflektuje u ogledalu, inače će biti problema. Ovo takođe može negativno uticati na porodične odnose. Ako ujutru baš treba da pogledate svoj odraz, okačite ogledalo unutar ormana kako biste se pridržavali pravila i zadovoljili svoje želje.

3. Ne spavajte sa sobnom biljkom u prostoru

E to je istina, potvrđena. Tokom dana, cveće radi u našu korist: proizvodi kiseonik i pročišćava vazduh. Uveče, kada nema sunčeve svetlosti, biljke dišu na isti način kao i mi, trošeći dragoceni kiseonik. Dakle, ili otvorite prozor, ili će cveće morati da bude izbačeno. Uzgred, ne bi trebalo da držite bukete ni u spavaćoj sobi. Zbog jake arome rizikujete da dobijete glavobolju i da se ne naspavate dovoljno.

4. Ne spavajte s glavom prema prozoru

To potiče sa istog mesta odakle potiče i upozorenje broj 1. Ko spava s nogama prema vratima, glava mu je, logično, prema prozoru. Prema znacima, zli duhovi vole da zavire u prozore noću, uvlačeći se u nečiju glavu. Međutim, jedini pravi rizik kojem se izlažete ako zaspite sa glavom prema prozoru je smrzavanje zbog promaje, a feng šui preporučuje da jednostavno ne postavljate krevet na liniju krevet-prozor.

5. Ne spavajte sa svetlom

Ovo uopšte nije sujeverje. Medicinska je činjenica da morate spavati u potpunom mraku. Ako u prostoriji postoji izvor svetlosti ili je spavaća soba osvetljena uličnom rasvetom, poremećena je proizvodnja melatonina u telu, hormona sna. Zbog toga se osećamo umorno i umorno tokom dana. I čak počinjemo da jedemo više kako bismo pomogli telu da se nosi sa stresom.

Ogledalo iznad kreveta prema feng šuiju.
Shutterstock Feng šui ne preporučuje 6 načina spavanja

6. Ne spavajte u odeći

I ova izjava ima mnogo naučnih opravdanja. Pre svega, kada spavamo goli, hormon melatonin se bolje proizvodi: pomaže u održavanju mladosti, smanjuje hormon stresa kortizol, poboljšava izgled kože i kose. Osim toga, san postaje dublji, a muškarci koji više vole da idu bez odeće su plodniji.

BONUS VIDEO:

5 feng šui grešaka u domu TikTok/neat.caroline

Sensa/Z.A.