Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatne prednosti uzgajanja cveća u stanu: dekoracija, miris i još ponešto...

Ukoliko ste ljubitelj, ne morate da uživate samo u sečenom cveću. Okušajte se u negovanju živih biljaka i osetićete koristi za svoje psihofizičko zdravlje.

  Izvor: Shutterstock

Većina nas uživa u lepim prizorima, harmoniji i prijatnom okruženju. Nervoza, stres i užurbana svakodnevica često nas odvrate od uživanja i opuštanja, do te mere da ni ne primećujemo lepotu oko sebe. Dobra vest je da upravo vi možete da ukrasite svoj dan i životni prostor. Možda nemate umetničke sklonosti, možda se nikada niste bavili dekoracijom, ali gajenje cveća probudiće umetnika u vama i još mnogo toga.

Uz malo volje i odgovornosti, vaše biljke će vam pružiti mnogo više zauzvrat. Još je pisac Hans Kristijan Andersen davno rekao: "Nije dovoljno samo živeti!" - reče leptir, "Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cveća!" Ovaj maštar velikog srca, znao je šta je potrebno za stvarnu sreću i ispunjen život. Težnja svake osobe da bude istinski srećna i slobodna ispoljava se i u mogućnosti da kreira, i da kroz stvaranje ispoljava svoju ličnost. Aranžiranje i dekorisanje biljaka doneće vam taj osećaj slobode, i sreće kada vidite rezultate svog rada i shvatite da imate mogućnost da svoj životni prostor uredite tako da vas dodatno inspiriše. Cvećare Beograd predstavljaju mesto gde možete zakoračiti u svet cveća, mirisa i slobode, i okušati se negovanju svoje ljubavi prema biljkama. 

Produžite svoj život: 10 koraka za srećan, dug i lep život

Pored toga, nova studija Univerziteta Nova Florida nedavno je potvrdila da gajenje cveća, dekorisanje i aranžiranje doprinose psihofizičkom zdravlju i unose blagostanje u dom. Evo nekih od prednosti gajenja cveća i dekorisanja prostora biljkama:

1. Smanjuje stres

Oblici i boje cveća, saksija i buketa na pozitivan način stimulišu naš um i telo, podižuću raspoloženje. Mirisi biljaka deluju umirujuće i izazivaju pozitivna osećanja. Preporučuje se da saksija sa cvećem bude u vašem vidokrugu pre odlaska na spavanje i buđenja.

2. Deluje pozitivno na produktivnost

U radnoj sredini preporučljivo je imati prostor dekorisan zelenilom, jer doprinosi produktivnosti radnika. Cveće i biljke stimulišu kreativnost, olakšavaju zajednički rad na grupnim projektima i donose osećaj radosti i lakoće. Takođe, boje cveća doprinose evociranju različitih osećanja, doprinose koncentraciji, fokusu i stimulišu rad mozga.

Ove stvari pomažu da se lakše oslobodimo stresa: možete ih raditi kod kuće svakog dana

3. Korisno je za psihofizičko zdravlje

Pojedine vrste cveća, kao što je lavanda, deluju vrlo umirujuće i mogu olakšati san. Ukoliko je uzgajate, moći ćete da uživate u umirujućem mirisu zahvaljujući osušenim cvetovima, koji će trajati tokom cele godine. Cveće doprinosi smanjenju pritiska, anksioznosti, pa čak i umanjuju intenzitet bola!
Takođe, negovanjem biljaka naučićete da usporite, da se opustite i prepustite sadašnjem trenutku, što je dobar način za vežbanje majndfulnesa. Gajenje cveća učiniće vas boljim i empatičnijim ljudima, jer ćete naučiti da cenite tuđi trud i živa bića oko sebe.

4. Upotpuniće vaš životni prostor

Kako cveće dolazi u najrazličitijim oblicima i bojama, može na vrlo lep način da upotpuni dizajn vašeg životnog i radnog prostora. Vaš stvaralački duh moći će u potpunosti da se razmaše kroz kombinovanje boja, oblika i tekstura cveća i nameštaja. Možda će vam i pomoći da dobijete nove ideje o tome kako bi dnevna soba ili kancelarija trebalo da izgleda. Odgovarajućom dekoracijom i cvetnim kombinacijama vaša ličnost će doći do izražaja, a uvek ih možete prilagođavati osvetljenju kojim raspolažete u prostoru.

Izvor: Lovesensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj