Prema budistima postoje 3 važna zakona, a ukoliko ih osvestite vaš život se može promeniti na bolje. Jednostavni su, ali ih u kolotečini brzog života lako zabotravljamo i ignorišemo. Tako malo nam treba da bismo živeli srećno u sadašnjem trenutku - evo koji su to zakoni važni:

1. Život podrazumeva i padove

Činjenica je da sami sebi često činimo život bolnijim, pokušavajući da potisnemo neprijatne emocije, ili da ih izbegnemo. Istina je da se u našem životu često pojavljuju takve emocije: osećaj gubitka, tuga, umora, dosada, anksioznost... Oni dolaze i odlaze, a mi to treba da prihvatimo kao ciklus života. Vežbajte prihvatanje života takvog kakav jeste. Takođe, odustanite od ideje da bi vaš život trebao biti lak i siguran - i fizički i emocionalno. Normalno je da se nekad pojave izazovi i turbulencije i mi ih možemo prevazići - kreirani smo kao takva bića. Pokušajte da prihvatite nesavršenost svog života kako biste ga mogli poboljšati.

2. Sve se u životu stalno menja

U našem životu sve se stalno menja. Nismo više u mogućnosti da se vratimo u prošli trenutak, niti da ga ponovimo. Tokom dana ćelije našeg tela se stalno obnavljaju, misli i raspoloženje se menjaju, temperatura i vreme se menjaju, a dan prati noć. Svaki dan, svaki minut i sekunda našeg života su različiti. Ovo je izuzetno važna lekcija, jer kada se osećamo loše ili smo zbog nečeg uznemireni, činjenica da se sve menja može nas istinski utešiti. Grčki filozof Heraklit je to izrazio rečima: "Ne možete dvaput ući u istu reku." I u pravu je, jer sve što imamo je trenutak u kojem živimo. Prihvatite da se sve stalno menja i shvatićete koliko je to divno. To što se sve menja ponekad može biti zastrašujuće, ali na suči da cenimo ono što imamo ovde i sada. Sve će pre ili kasnije proći, pa tako i negativne stvari.

3. Mi se stalno menjamo

Sve što na kraju formira našu ličnost vremenom se menja, a tako se mnejamo i mi. Prihvatimo da se sami možemo promeniti - bilo gde i u bilo koje vreme. Kao što je Tič Nat Han rekao: "Kroz promenjivost je sve moguće." Umesto da pokušavate da "pronađete sebe", bolje je da se fokusirate na stvaranje sebe - onako kako biste želeli da vidite sebe u određenom trenutku života. Na kraju krajeva, naša snaga leži u činjenici da se danas možemo osećati potpuno drugačije nego juče - i biti potpuno druga osoba.

Izvor: Sensa