Postoji izreka koja kaže "da biste zaista upoznali nekoga, morate sa njim pojesti pola kilograma soli" - suočiti se sa siromaštvom, iskusiti bogatstvo, iskušenje i gubitak, pa tek onda izvući zaključke o njemu. Ipak, za ovo je potrebno puno vremena, a nama je često važno da što preciznije odredimo osoba kakvog karaktera stoji pred nama na pri pogled. Važno je da prepoznamo da li više dominira svetla ili tamna strana, kako ne bismo pogrešite pri izboru životnog ili poslovnog partnera.

Ruska glumica Faina Ranjevskaja govorila je da je vrlo lako prepoznati loše ljude. "Dovoljno je da mu se požališ na svoje probleme. Plemeniti će svakako pomoći, a neplemeniti će početi da se žali da mu je još gore, a vaši problemi će se predstaviti kao beznačajni."

Britanski filozof F. Bekon je rekao:

"Najbolje je čoveka prepoznati u tri situacije: - u samoći - pošto ovde skida sve razmetljivo; - u naletu strasti - jer tada zaboravlja sva svoja pravila; – u novim okolnostima – jer ovde napušta svoje navike."

Pisac Erih Marija Remark došao do zaključka da se karakter ličnosti savršeno ispoljava u određenim okolnostima, naime, u vlasti nad nekim. Preko onih koji su ranjivi i koji doživljavaju zavisnost – materijalnu ili emocionalnu.

"Ako želite da upoznate osobu, dajte joj moć. Ako hoćeš da razumeš čoveka do kraja, oduzmi mu moć i videćeš ko je."

Postoji još jedan efikasan brzi test koji pomaže da brzo otkrijete pravo lice neke osobe. Irski pisac Bernard Šo sugerisao je da se čovek može pretvarati i lagati u lice o svemu na svetu, a samo u stanju besa ne kontroliše se. U besu, osoba će vam pokazati svoje pravo lice.

Jedna indijska poslovica kaže:

"Da li želite da upoznate osobu? Onda napuni njegov ego. Čovek je posuda. Ono što se napuni, onda će početi da prska iz njega!"

Sledeći put kada želite da procneite neku osobu, možete pratiti ove savete. Naravno, svi smo različiti i niko nije idealana, ali jedan od najboljih pokazatelja jesu vaša energija i unutrašnji osećaj. Ono što osećate kada ste blizu osobe, to je jasan znak da li treba da ostanete ili odete.

Izvor: Sensa