Tuga je osećanje sa kojim se suočavamo kroz život često - smenjuju se tuga i sreća, kao što se smenjuju dan i noć. Ali i tuga je razloga za rast, razvoj, upoznavanje sebe. Kada se suoče sa tugom mnogi ljudi je ne priznaju pred drugima, nose je u sebi, skrivaju i potiskuju, što donosi dodatne posledice.

Kada negativno osećanje ignorišemo, dešavaju se dve stvari: propuštamo priliku da razumemo ta osećanja i stvaramo sebi nepotrebne i dodatne poteškoće. Ali svako osećanje i emocija za nas nosi neku vrstu poruke, neku vrstu ključa! Kada osvestimo tugu i upoznamo se sa njom, ona nas više ne pogađa na isti način, već iz nje učimo i rastemo.

Dakle, važno je da ne sudite svojim osećanjima, da ih ne označavate kao "dobra" ili "loša", ne pokušavajte da ih sakrijete, potisnete ili izbegavate - onda ćete videti da oni imaju svoju lepotu.

Emocije poput tuge mogu biti i inspiracija, to su pokazali i mnogi umetnici koji su pod uticajem ovih osećanja stvorili nešto magično. Zaista, u tuzi postoji izvesna dubina - odgonetnite je. Prvi korak da prevaziđete tugu i pretvorite je u sreću jeste pokušaj da je razumete i prihvatite. Svaka emocija ili osećanje ima pravo na život. A vi ste ono što jeste, makar i tužniji.

Pisac Erih Marija Remark u knjizi "Ljubi bližnjeg svoga" u jednom citatu objašnjava kako se suočiti sa tugom: "Ne pokušavajte da sakrijete svoju tugu. To je vaše pravo. Starogrčki heroji su plakali više od bilo koje sentimentalne budale danas. Znali su da to ne mogu suzbiti. A sada je naš ideal apsolutna neosetljivost. Potpuno je beskorisno. Budi tužan, daj oduška osećanjima i tada ćeš ih se ranije rešiti."

Remark nam je dao jasan i precitzan savet kako da se rešimo tuge - ne stidite se da budete tužni i osećajni, prihvatite to kao deo sebe. Tuga i radost u osnovi sastoje od iste energije, i samo treba da naučite kako da promenite njen polaritet.

Izvor: Sensa