Svaka žena bi volela da u muškarcu ima podršku, oslonac, partnera u svakom smislu te reči. Međutim, u realnosti, često se zaljubi u nekog ko je sušta suprotnost tome. Na primer, završi u braku s detinjastim i nezrelim muškacem. Ona se i dalje nada da će se on promeniti. Ali da li on zaista može ikada da “odraste”?

Ako vaš partner provodi više vremena na telefonu ili igrajući kompjuterske igrice i ne vidi ništa za osudu u tome, to može biti nešto što će vas iznervirati do krajnjih granica. Ako ne ode u prodavnicu, a rekli ste mu da ode ili ne stavi decu u krevet, on će reći „Ali ti si mnogo bolja u tome “. Odbrana u kombinaciji sa manipulacijom jeste njegova omiljena taktika kada dođe na red da uradi bilo koji uobičajen kućni posao.

Detinjast muškarac ne preuzima odgovornost i uvek krivicu prebacuje na nekog drugog. Koliko god da ima godina, on živi onako kako mu je bilo prijatno da živi, recimo, u svojim dvadesetim ili u tinejdžerskim godinama. Iako takva osoba može biti šarmantna i privlačna, znajte da je impulsivna, neodgovorna, nesposobna i sebična. Misli samo kako da zadovolji sebe.

Dr Džen Man, bračni i porodični terapeut, kaže da postoje stvari koje možete pokušati da promenite da biste motivisali svog partnera. Prema njenom mišljenju, jedan od načina da se „vaspitava“ i koriguje ponašanje jeste da prestante da mu povlađujete.

-Kada stalno radite njegov posao, umesto njega, to samo stimuliše, podržava i jača njegove obrasce ponašanja. Koliko god mu je lako da trpi nered, na kraju će morati nešto da preduzme povodom toga, kada vidi da se vi time ne bavite. U jednom trenutku će ostati bez čiste odeće ili čistih sudova. Budite strpljivi i ne odustajte – savetuje dr Man.

Još jedan način da održite svoju vezu je postavljanje jasnih granica. Ovo će pomoći da se sve postavi na svoje mesto, kada svaki partner mirno, ali bespogovorno ispunjava svoje zadatke.

Na kraju, ne zaboravite da primetite i pohvalite kada vam pomogne po kući ili uradi nešto bez vašeg hitnog zahteva. Jedno iskreno i srdačno "hvala" ga može motivisati da nastavi da pomaže dalje.

Međutim, ako ništa od ovoga ne da rezultate, nemojte postavljati ultimatume.

-Ne pretite razvodom ili razdvajanjem kao načinom da manipulišete svojim partnerom ako još niste spremni da to učinite. Ali, ako ste zaista došli do tačke prekida, razvod može biti jedina razumna opcija i rešenje- ističe terapeutkinja.

Izvor: Sensa