Jutro je jedan od najvažnijih delova dana, od energije jutra značajno zavisi kako će se odvijati ostatak dana. Vaš način i vreme ustajanja treba da budu u skladu sa potrebama vašeg tela i uma. Ako vam je prijatno da ustanete u 5-6 ujutru, onda ustanite. Ali ako ne, onda se ni u kom slučaju ne mučite. Slušajte svoje telo - ono zna bolje od bilo koje knjige. Dakle, dan ne počinje ni ujutru, već od trenutka kada zaspite. I neophodno je zaspati u mirnom i opuštenom stanju, jer će naše stanje pre spavanja biti sa nama celu noć.

Poznati mistik i pisac knjiga za samorazvoj Ošo savetuje koja 3 koraka treba napraviti kako biste imali sreće tokom celog dana:

Korak 1: Ujutru, kada se probudite, nemojte odmah da otvarate oči. Um ima tendenciju da odmah otvori oči, ali vi propuštate veliku priliku. Kada se tek probudimo, sva naša životna energija je u pokretu, kako napominje Ošo. A ako su nam oči zatvorene, onda možemo da pogledamo duboko u sebe jer smo sveži, puni energije i imamo bistar um. Ovo će biti od velike pomoći za razvoj unutrašnje osetljivosti i svesti o svom unutrašnjem stanju. Zatvorenih očiju posmatrajte svoju energiju buđenja.

Korak 2: Istegnite se kao mačka tri minuta zatvorenih očiju. Ali sa zatvorenim očima, ne otvarajte oči i ne gledajte spoljašnost tela. Pogledajte telo iznutra. Istegnite se, pomerite se, pustite da energija tela teče i osetite je. Ovo će vam doneti prijatan osećaj koji će vas pratiti celog dana. Ako vam se sviđaju ove senzacije, onda se možete istegnuti narednih 5 minuta. Glavna stvar je da budete veoma pažljivi na svoja osećanja, da sve radite polako i bez žurbe.

Korak 3: Zatim se smejte naglas dva ili tri minuta. Ali sa zatvorenim očima, ne otvarajte oči. Smejte se naglas zatvorenih očiju. Ako to uradite, videćete da će vam se za tri ili četiri dana promeniti raspoloženje, poželećete da se smejete i uživate. Nemojte se plašiti šta će drugi reći ili pomisliti, jer ovom tehnikom samo i njih možete podstaći na smeh koji je blagotvoran. Smeh će učintii da pozitivno započnete dan. Prema Ošou, samo osoba koja ima smisao za humor, koja može da se smeje od sveg srca, zaista raste. Život takve osobe će se pretvoriti u praznik uprkos svim spoljnim okolnostima.

Izvor: Sensa