Miran, spokojan život u kojem vlada harmonija je san svih nas, i zavisi isključivo od nas. Međutim, u životu se često pojave prepreke i blokade koje nas mogu omesti da napravimo životnutransformaciju onakvu kakvu želimo. Istina je da ljudi često sami stavljaju ispred sebe previše otežavajućih psiholoških barijera. Ali i to nije kraj, jer možete da ih otklonite.

Svi imaju krila, ali nemaju svi snage da lete. Kako biste živeli najsrećniji život do sada, zastanite i usredsredite se na to šta vas sprečava da ga ostvarite. Razmislite koje korake vredi preduzeti kako biste se blokada oslobodili, odnosno kako biste svoj životniput raščistili od nepotrebnog korova.

Saznajte kojih 20 stvari treba da izbacite iz života i om će se preokrenuti za 180 stepeni:

1. Vezanost za stvari, posebno privremene - Budite zahvalni na svemušto imate, ali nemojte da se vezujete za materijalne, prolazne stvari.

2. Prestanite da se osećate krivim. Takve misli pre svega treba izbegavati, one izazivaju negativnost.

3. Samokritika - Ako stalno iznova sebe kritikujete, ovo se negativno odražava na mentalno zdravlje i razvoj.

4. Odustanite od predrasuda – predrasude su ozbiljna psihološka barijera. Ovo je glavni razlog za pojavu neprijateljstva, ogorčenosti, ozbiljne pretnje odnosima.

5. Odustanite od negativnog razmišljanja. Blokira pozitivne misli, proizvodi negativno mišljenje o svim događajima, pojavama, postaje izvor problema.

6. Morate naučiti da izbegavate impulsivnorazmišljanje i da se fokusirate na prednosti, efikasnost dugoročnih veza. Ovo se odnosi ne samo na ličnu, već i na poslovnu sferu.

7. Odustanite od želje svi odobravaju ono što radite. Možda ne možete baš svakome udovoljiti, ali to ne znači da se plašite svakog koraka u životu.

8. Ne zamerajte za sve. Otpustite ljutnju i zameranje, oni ne donose napredak, već samo nepovoljno utiču na mentalno i fizičko zdravlje.

9. Oslobodite se ograničavajućih uverenja. Uz njihovu pomoć, osoba stvara prepreke za sebe, nameće zabrane. Da biste se oslobodili ovoga, svaku situaciju treba razmotriti iz različitih uglova, pronaći ne samo negativne, već i pozitivne aspekte.

10. Prestanite da odlažete stvari za sutra ili kasnije. Ne odlažite rešavanje problema i zadataka. To vas tera da sumnjate u sopstvene sposobnosti i gubljenje je vremena.

11. Odustanite od uznemirujućih misli. One dolaze iz dubine svesti, generisani su strahovima koji su duboki. Da biste ih neutralisali, potrebno je se u takvim trenucima fokusirate na nešto dobro i razmišljate pozitivno.

12. Ne prepuštajte se emocijama. Često osećanja blokiraju um osobe, stvaraju vakuum. Ne potiskujte svoje emocije, ali naučite kako da ih kontrolišete.

13. Oslobodite se negativnih uspomena. Prošlost je iza vas, ne dozvolite da vas parališe i ograničava. Otpustite ono što je bilo i živite sada i ovde.

14. Oslobodite se nepotrebnih stvari. Morate savladati umetnost odbacivanja nepotrebnih stvari, uključujući ljude. Pustite beskorisne stvari. Ovde formulacija "beskorisno" sve objašnjava.

15. Klonite se toksičnih ljudi. Mudra poslovica kaže: "Reci mi ko ti je prijatelj i ja ću ti reći ko si". Kao što pokvareno voće u korpi može pokvariti sve voće, tako loše društvo negativno utiče na ljude. Ovo nije pravo prijateljstvo, već samo iluzija. Treba ceniti različite odnose i razborito birati prijatelje. Morate odbiti ljude koji imaju negativan uticaj i distancirati se od njih.

16. Oslobodite se prošlosti, naučite da zaboravite loša iskustva, naučite korisne lekcije iz prošlih grešaka i nesreća.

17. Odbijte igranje uloga. Poistovećujući se sa jednim ili drugim modelom ponašanja, imidžom, čovek se ograničava i gubi identitet. Ako gubite svoju pravu prirodu samo da biste bili deo neke grupe ili da biste drugim udovoljli, na pogrešnom ste putu.

18. Ne shvatajte stvari lično. To negativno utiče na razmišljanje i dobrobit. Napravite oko sebe štit i ne dozvolite da vas baš svaka i svačija reč pogodi.

19. Ne podređujte život protoku vremena. Odbrojavanje svake sekunde akumulira stres, čini ljude robovima, taocima vremena. To jede pravu slobodu. Poštujte vreme, ali ne brojite sekunde.

20. Odustanite od beskorisnih navika, one ometaju, smanjuju produktivnost, ometaju sprovođenje planova, stoga ih treba zauvek zaboraviti. Usvojite one dobre navike koje čine da se osećate zdravo, srećno i energično.

Izvor: Sensa