Napustiti posao može biti teško, posebno u trenutnim okolnostima - svima je potreban posao da bi preživeli. Ponekad čak možete raditi na poslovima koji vam nisu prvi izbor. Ili ćete možda naći više zadovoljstva kroz volonterski rad ili hobije.
Ali, ako ste u poziciji u kojoj se suočavate sa zlostavljanjem, osećate se necenjenim i iskorišćenim , ili ste slabo plaćeni, verovatno se pitate da li treba da odustanete.

Pre nego što predstavimo signale koji govore da je došlo vreme za promenu treba da zapamtite ovo: Imate veliku vrednost i zaslužujete da se prema vama dobro postupa. Ne dozvolite nikome ili nekoj organizaciji da vam uništi život.

Sada vaše telo može da vam kaže da li je vreme da odete.

3 načina na koja vam telo govori da napustite posao:

1. Vaše telo (senzacije)
Kada obratite pažnju na svoje senzacije, oni vam daju naznake o tome koliko stresa doživljavate. Ako osećate napetost u mišićima, uznemiren stomak, glavobolju ili slabost, to su znaci da vas posao čini emocionalno, mentalno i fizički bolesnim.
Razgovarajte sa svojim šefom, menadžerom ili HR službom (ako se oseća sigurnim) o rešavanju vaših briga. Obavezno postavite vremensko ograničenje. Ako za mesec dana počnete da vidite poboljšanja, možda bi bilo vredno ostati. Međutim, ako se ništa ne menja, vreme je da se spremite za odlazak.
Najvažnije je da obratite pažnju na mudrost svog tela. Ako obratite pažnju, imaćete priliku da napravite promene u svom životu koje će vam pomoći da ostanete zdravi.
Vi ste stručnjak za sebe! Niko vas ne poznaje bolje od vas. Ne dozvolite bilo kojoj osobi — porodici ili prijatelju — da vas natera da radite nešto što nije zdravo za vas. Vaše telo će vam dati do znanja kada ste na pravom putu.

2. Vaše srce (emocije)
Vaše emocije vam mogu reći mnogo o tome kada treba da napustite posao.
Prvo, morate znati razliku između onoga što mislite da osećate i vaših pravih osećanja. Pretpostavimo da imate poteškoća da imenujete svoje emocije.
Kada sedite sa stopalima na podu i opušteni, pokušajte da stavite ruku preko područja srca. Da li je toplo ili hladno?
Ako vam je hladno, možda ste tužni, ljuti, frustrirani ili nesrećni. Ove emocije vam govore da nešto nije u redu u vašem životu.
Ako ih doživljavate svaki dan, morate nešto da uradite povodom toga. Što duže čekate da im se obratite, to će im biti gore.
Ako vam je srce toplo, možda ćete se osećati radosni, srećni, puni nade, zadovoljni i zadovoljni. Ako osećate mir u svom telu, većinu vremena, verovatno ste na pravom putu. Znaćete da ste voljeni i verovatno imate posao koji vas zadovoljava.

3. Vaša glava (um)
Verovatno imate zauzet um. Mnogi ljudi provode previše vremena brinući o prošlosti i budućnosti. Miran um će vam pomoći da znate kada da napustite posao.
Zaglavljivanje u prošlosti ili budućnosti otežava saznanje šta se dešava u ovom trenutku. Ako pokušavate da odlučite da li da napustite svoj posao, morate da slušate svoj unutrašnji glas. Možete čuti svoj unutrašnji glas samo kada niste ometeni.
Vaš um ima potencijal da se poveže sa univerzumom. Kada vam je um potpuno otvoren, znaćete stvari bez ikakvog napora. Možete živeti u sadašnjosti, primećujući šta se dešava u vašem telu i srcu.
Najbolji način da smirite svoj um je kroz neki oblik meditacije.
Meditacija dolazi u mnogim oblicima. Postoji mnogo sjajnih aplikacija koje vam mogu pomoći u vođenoj meditaciji. Možda volite da šetate, vrtite se ili slušate muziku da biste smirili svoj um. Pronađite ono što vam odgovara.
Pazite na glas svog unutrašnjeg kritičara jer on može pokušati da interveniše da vas zadrži na poslu koji vam ne služi. Ovaj glas je glasan, kritičan, nestrpljiv i ponižavajući. Kada je vaš um tih, biće mnogo lakše znati da li je vreme da odete. Znaćete.
Kada sledite istinu svog unutrašnjeg vodiča, osetićete oslobađanje koje će vam pomoći da znate da ste na pravom putu.
Glas vašeg pravog ja je nežan, strpljiv, ljubazan i ohrabrujući. Ako je to glas koji osećate i čujete, možete verovati uputstvu.

Verujte svom unutrašnjem vodiču, bićete iznenađeni kako ovi izbori mogu da budu dobri za vas.
Vaš unutrašnji vodič se otkriva kada ste prisutni. I prisutni ste kada obraćate pažnju na senzacije svog tela, osećate emocije svog srca i uživate u mirnom umu.

Izvor: Sensa