Učiteljica je šetala po razredu i objašnjavala učenicima o upravljanju stresom. Kada je podigla čašu vode, svi su očekivali da će ih pitati da li je čaša poluprazna ili polupuna. Umesto toga, upitala je sa osmehom na licu:

"Koliko je teška ova čaša vode?"
Odgovori su bili različiti, od 80 do 500 grama.
Učiteljica je rekla da apsolutna težina uopšte nije bitna.
Nastavila je: „Koliko je staklo teško zavisi od toga koliko dugo ga držim. Ako ga držim jedan minut, to uopšte nije problem. Ako ga držim sat vremena, osetiću bol u ruci, ali ako ga držim ceo dan, ruka će mi utrnuti.. Ni u kom slučaju se težina stakla ne menja, ali što ga duže držim, postaje teže.”

Što pre ostavite po strani svoj bol, svoje brige, svoje strahove, svoju istoriju – svoje „demone“, to će vam život biti bolji i lakši.

Koliko puta nam se desi da držimo svoje strahove, brige, stres, uverenja koja nas ograničavaju, navike, obrasce - a jednostavno se ne usuđujemo ili ne znamo da ih izrazimo i pustimo. Naravno, najčešće nismo svesni toga, jer smo toliko uključeni, toliko smo "uvučeni" u svoje probleme, da ne možemo da primetimo kako težina raste i buja u nama.

Tako naši obrasci, naše misli, naše brige, naši strahovi, naša uverenja postaju teški. Pošto smo toliko upleteni, zato što smo u samoj emociji, jednostavno ne shvatamo kakvu težinu ona stvara za nas, kakvu težinu nosimo sa sobom.

Zapitajte se za šta se hvatate i za šta se tako snažno držite. Kakvi obrasci, uverenja i strahovi nastavljaju da žive u toj čaši vode koju držite već godinama? Stres i brige su kao čaša vode. Ako razmislite o njima i prepustite im se na kratko, neće se desiti ništa posebno - njihov uticaj na vas, na vaše zdravlje, blagostanje i život neće biti vredan pomena.

Ali ako im se prepustite, te misli i navike će postati vaša težina koju ćete nositi sa sobom. Biće sve teže iz dana u dan. To će početi da se odražava na vaše odnose, zdravlje, nezadovoljstvo sobom... Polako će vas obuzimati, paralizovati i nećete videti izlaz – nećete više imati snage da bilo šta promenite.

Zato ne zaboravite da spustite čašu svaki dan.

Izvor: Sensa.metropolitan.si