Na kraju, više od svega drugog, žalimo za malim stvarima koje bismo voleli da smo uradili drugačije. „Da sam samo…” Ove reči zajedno stvaraju jednu od najtužnijih fraza.

Evo deset životnih izbora koji dovode do žaljenja.

1. Prikrivanje svog autentičnog bića da bismo impresionirali druge
Ako je lice koje uvek pokazujete svetu maska, jednog dana neće biti ostati ispod nje. Jer kada provodite previše vremena koncentrišući se na percepcija drugih o vama, na kraju zaboravite ko ste zapravo. Zato se ne plašite tuđeg suda; znate u svom srcu ko ste i šta je vaša istina. Ne morate biti savršeni da biste impresionirali i inspirisali ljude. Neka budu impresionirani i inspirisani načinom na koji se nosite sa svojim nesavršenostima.

2. Održavanje veza sa ljudima koji vas iscrpljuju i nisu dobri za vas
Ne dozvolite nekome ko ima loš stav da vam to prenese. Ne dozvolite im da dođu do vas. Distanciranje od onih koji vam kradu energiju je briga o sebi. Povlačenje iz situacija u kojima se osećate necenjeno ili nepoštovano je briga o sebi. Odaberite da poštujete svoja osećanja i granice. Kada se setite da je stalno društvo negativnih ljudi izbor, umesto obaveza, oslobađate se da izaberete za sebe nešto bolje umesto ljutnje i pohlepe.

3. Biti sebičan i egoističan
Život ispunjen činovima ljubavi i saosećanjem je nešto najvažnije što ostavljate iza sebe. Oni koje ste inspirisali i sa kojima ste podelili svoju ljubav sećaće se kako su se osećali dugo nakon što vaše vreme istekne. Zato urezujte svoje ime na srcima, a ne u kamenu. Ono što samo za sebe činimo, umire sa nama; ono što činimo za druge i svet - ostaje.

4. Izbegavanje promena i rasta
Ako želite da znate svoju prošlost, pogledajte gde ste sada. Ako želite da znate svoju budućnost, pogledajte svoje svoju sadašnjost. Morate napustiti staro da biste napravili mesta za novo. Ako to odmah priznate i preduzmete korake da se pozabavite time, pozicionirate se za pravi i trajni napredak.

5. Dopuštate drugima da vam nameću svoja očekivanja i snove
Najveći izazov u životu je otkriti ko ste; drugi najveći je biti zadovoljan onim što pronađete. Veliki deo ovoga je vaša odluka da ostanete verni sopstvenim ciljevima i snovima na dnevnoj bazi. Da li imate ljude koji se ne slažu sa vama? Dobro. To znači da stojite na svome i hodate svojim putem. Ponekad ćete raditi stvari koje drugi smatraju ludim, ali kada uhvatite sebe kako uzbuđeno gubite pojam o vremenu, tada ćete znati da radite stvari kako treba.

6. Odustajete kada postane teško
Nema neuspeha, samo rezultati. Čak i ako se stvari ne odvijaju onako kako ste očekivali, nemojte se obeshrabriti ili odustati. Naučite šta možete i nastavite dalje. Onaj ko nastavi da napreduje korak po korak, na kraju će pobediti. Jer bitka se uvek dobija daleko i mnogo pre konačne pobede. To je proces koji se odvija malim koracima, odlukama i akcijama.

7. Pokušavate sve da kontrolišete
Život treba negovati, a ne savladati. Ponekad se morate opustiti i pustiti da se život odvija bez neprestane brige i mikromenadžmenta. Naučite da malo otpustite. Udahnite duboko. Kada se prašina slegne i ponovo možete da vidite šumu, napravite sledeći korak napred. Ne morate tačno da znate kuda ćete se uputiti. Sve u životu je u savršenom redu, razumeli to još uvek ili ne. Potrebno je samo neko vreme da povežete sve tačke.

8. Pristajete na manje nego što zaslužujete
Budite dovoljno jaki da otpustite šta nije za vas i dovoljno mudri da sačekate ono što zaslužujete. Ako osećate da nešto nije za vas i da je ispod vaših mogućnosti i kriterijuma – nemojte se savijati. Težite uvek ka boljem!

9. Čekate sutra
Problem je u tome što uvek mislite da imate više vremena nego što imate. Ali jednog dana ćete se probuditi i više neće biti vremena da radite nešto što ste oduvek želeli. I u tom trenutku ćete ili postići ciljeve koje ste sebi postavili ili ćete imati listu izgovora zašto niste.

10. Lenjost i želja bez akcije
Svet vam ništa ne duguje! Zato prestanite da sanjarite i počnite da radite. Preuzmite punu odgovornost za svoj život - preuzmite kontrolu nad svojim sledećim korakom. Niko neće uraditi nešto za vaš život osim vas samih!

(Sensa)

BONUS VIDEO: