Da biste vodili miran i srećan život, prvo se morate odreći nekih stvari u svom životu koje su vas povredile. Svi različito doživljavamo ovu ili onu životnu situaciju, neko koristi stečeno znanje kao iskustvo, neko za sve krivi okolnosti i ljude oko sebe, neko se uvredi i povuče u sebe.

Da biste bili srećni, morate se osloboditi negativnosti iz svog života i moći da se odreknete ovih trenutaka:

1. Želja da se svima ugodi

„Kada pokušavate da živite u harmoniji sa svima, završite u sukobu sa samim sobom. Gilbert Sesbron

Želeći da svima ugodi, čovek gubi sebe. On ne razume šta zaista želi, šta voli, šta on zaista jeste. Koje su njegove želje, ciljevi, interesovanja, ukusi? Jer sve što je ranije radio bilo je da živi ostvarujući nečije želje, prvo roditelja, zatim prijatelja, voljene osobe, kolega na poslu itd. Da biste bili „srećni“ nije vam potrebno odobravanje drugih, potrebno vam je priznanje vas samih.

2. Strah od greške

"Strah nije u opasnosti, on je u nama." Frederik Stendal

Svako ko je postigao nešto važno u svom životu, postigao je to kroz mnoge greške. Pravljenje grešaka i razmišljanje o naučenim lekcijama je kvalitet koji dele svi uspešni ljudi. Ovaj strah će vas sprečiti da ostvarite svoje ciljeve, pa pokušajte da rizikujete više u svakodnevnom životu.

3. Osećaj krivice ili stida zbog svoje prošlosti

"Živeći u prošlosti, gubimo budućnost." Liubov Istomina

Zahvaljujući prošlosti, vi ste ono što jeste, zahvaljujući prošlosti postali te ovo što ste sada, steli ste iskustvo, veštine, znanje, postali ste jači. Zato se nikada ne vraćajte u prošlost, ona vam ubija sadašnjost, gorke uspomene su besmislene, samo vam oduzimaju dragoceno vreme i vreme je da naučite da otpustite loša sećanja. Prošlost se ne može vratiti, a budućnost možda neće početi.

4. Strah od promena

„Tajna promene je da svu svoju energiju usmerite ne na borbu protiv starog, već na izgradnju novog. Sokrat

Strah od promena nije loša stvar, u stvari je normalno, to je instinkt preživljavanja koji svi imamo. Međutim, to ne znači da se uvek treba skrivati, ostajući na istom mestu, stoga, ako želite nešto što nemate u životu, potrebni su vam novi ciljevi, nove misli i nove akcije.

5. Ponižavati sebe

"Poniženje je gore od gladi!" Petar Kvjatkovski

Misliti da ste gori od bilo koga drugog je velika greška. Samoprezir navodi ljude da pristanu na toksični tretman prema sebi, ulaze u destruktivne odnose, misle da su uradili nešto loše u životu za šta sada moraju da odgovaraju. Stalno ponižavanje sebe dovodi do stresa, depresije i anksioznosti. Shvatite da zaslužujete sreću i ljubav samo zato što ste rođeni na ovom svetu.

6. Stalno razmišljanje

Preterano razmišljanje o stvarima samo će dovesti do mentalne iscrpljenosti i emocionalnih poremećaja. Veoma je važno da vaš mozak nauči da se odmara i ne razmišlja. Da biste to postigli, važno je s vremena na vreme vodite mirniji život; uradite nešto što ne zahteva stalno razmišljanje.

7. Osveta 

„Pre nego što krenete na put osvete, iskopajte dva groba.” Konfučije.

Osveta ne donosi ništa dobro ni vama ni drugima. Ako vas je neko povredio, budite pamettni i ne vraćajte istom merom. Život će sve staviti na svoje mesto. Ne znate pravi razlog zašto je ta osoba to uradila.

"Ako neko pokušava da te povredi, znaj da ga to boli još više." 

Konfučije

 8. Odugovlačenje i odlaganje

Šta je odlaganje? Ostavljanje obaveza za kasnije je toksična navika koja sprečava čoveka da ostvari svoje ciljeve, bude srećan i uništava mu život. Osim toga, stalno odlaganje stvari izaziva kod čoveka kajanje, emocionalnu uznemirenost, samokritičnost, samoponižavanje i mnoge druge posledice. Uspešni ljudi imaju jedno veliko pravilo koje im pomaže da postignu uspeh u bilo kojoj oblasti: čim dobiju ideju prave prve korake ka njenoj implementaciji (jedan telefonski poziv, jedna objava na društvenoj mreži, traženje potrebnih informacija, bilo šta da se prvi korak napravi za nekoliko minuta).

Možda će vas zanimati i 9 stvari u životu na koje više ne treba da gubite vreme.

Sensa

BONUS VIDEO: