Postoji preko 50 vrsta indijskih paratha. Mogu se praviti sa svim i svačim, a jedna od najčešćih verzija je sa krompirom - Aloo paratha. Najčešće se prave od integralnog pšeničnog brašna, a u originalu se upotrebljava ghee (pročišćeni maslac); možete koristiti i obično ulje ili maslac.
Za sve punjene parathe karakteristično je dodavanje začina poput:
- čilija
- korijandera
- kardamoma
- kumina
- karanfilića
- asafoetide
- đumbira
- cimeta...
Stavlja se po malo od tih začina da ne bude previše pikantno, a za pripremu testa uvek upotrebite mlaku vodu. Inače, parathe možete i zamrznuti. Parathe pripremite do kraja, ohladite, između svake stavite masni papir, rasporedite u plastične kesice i zamrznite. Odmrzavajte ih oko 10 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim s obe strane zagrijte bez masnoće. Zamrznute mogu trajati oko čak 2 meseca.
Obična paratha
Sastojci:
- 300 g graham brašna
- 200 g pšeničnog glatkog brašna tip 850
- 1 kašičica soli
- 300 do 350 ml mlake vode
- 3 do 4 kašike gheeja ili otopljenog maslaca
- za pečenje oko 100 do 150 gr otopljenog maslaca ili ghee
Priprema:
Od brašna, soli, gheeja ili maslaca i vode umesite glatko testo. Testo podelite na 5 jednakih hlepčića i pokrivene ih ostavite 10 minuta. Svaki hlepčić tanko razvaljajte, premažite maslacem i preklopite. Preklopljene površine takođe premažite maslacem, pa testo još jednom preklopite...
Aloo Paratha (paratha punjena krompirom)
...Testo tanko razvaljajte u krug i pecite u maslacem namazanom tiganju. Parathe pecite sa obe strane do svetlosmeđe boje.
Sastojci za nadev:
250 g krompira, 1 manji crveni luk ili asafoetida, malo čilija ili čili papričice sitno naseckane (možete im odstraniti koštice), so, biber, garam masala (mešavina mlevenih začina: korijander, kardamom, kumin, karanfilić, crni biber, muškatni oraščić), 1 čajna kašičica ulja iseckano lišće korijendera ili methija (ili nekog drugog začinskog bilja, poput peršuna...).
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci pa ga ostavite da se ohladi. Ogulite ga i zdrobite. Luk oljuštite i sitno naseckajte ili koristite asafoetidu. Zdrobljeni krompir pomešajte s lukom, naseckanim začinskim biljem, uljem i začinima. Smesu dobro izmesite rukama. Podelite je na oko 10 jednakih delova i od svakog oblikujte kuglu.
Po gore navedenom receptu zamesite testo koje se ne lepi. Pokrijte ga ili zamotajte u foliju pa ostavite da stoji oko pola sata na sobnoj temperaturi. Zatim testo premesite i podelite na jednak broj delova, kao što ste podelili i smesu od krompira, odnosno oblikujte jednak broj kugli. Kad smesu od krompira i testo delite na delove, vodite računa o tome da vam na kraju "nadeveno" razvaljano testo stane u tiganj, odnosno da ga možete peći kao palačinku. Kuglicu testa razvaljajte da na nju možete staviti kuglu smese od krompira...
Kako se pravi paratha punjena kupusom
...Krajeve testa skupite oko kugle od krompira i na vrhu ih slepite. Zatim, dobijeni smotuljak spljoštite dlanom, malo ga "poravnajte" da bude okrugao. Spljošteni smotuljak na lagano pobrašnjenoj podlozi valjkom razvaljajte u krug. Nemojte upotrebljavati previše brašna za valjanje, a višak lagano otresite s testa. Neko to radi tako da na kraju dobije debljinu od 2 do 3 mm, a ima i varijanti debljih od 5 mm. Tako pripremite svaki hlepčić. Odlažite ih na lagano pobrašnjen sto i nemojte ih stavljati jedan preko drugog da se ne zalepe. Pokrijte ih krpom.
Zagrejte suvi tiganj (bez masnoće) i u njega stavite razvaljani hlepčić, pa po njemu i oko njega nakapajte malo ulja (ili rastopljeni ghee ili maslac). Hlepčić pržite na umerenoj temperaturi da dobije svetlu, smeđu koricu. Okrenite ga i popržite i s druge strane (bez dodavanja masnoće). Hlepčiće nemojte pržiti na prevelikoj temperaturi jer bi spolja mogli brzo da potamne, a iznutra bi mogli da ostanu sirovi. Nakon tog prvog hlepčića tiganj će, naravno, biti malo masan, tako da na tu masnoću stavite sledeći hlepčić i opet po njemu i oko njega nakapajte sasvim malo masnoće. Ne treba koristiti puno masnoće, 1 do 2 kašičice za svaki hlepčić bi trebalo da su dovoljne.
Paratha punjena kupusom, klicama i šargarepom (recept za 10 paratha)
Sastojci za nadev:
- malo suncokretovog ulja, asafoetida ili luk
- 2 šoljice na sitno naseckanog kupusa
- 2 velike narendane šargarepe
- 1 čaša klica od pasulja
- 1 kašiak soja sosa
- malo smeđeg šečera
- so
- 1 kašičica kukuruznog brašna
- ulje za prženje
Priprema (nadev):
Zagrijte ulje i dodajte luk ili asafoetidu. Nakon 1 minuta dodajte povrće i malo vode da ne zagori pa dinstajte oko 10 minuta. Dodajte soja sos i začine pa dinstajte još 1 minut. Razmutite u malo vode 1 kašičicu kukuruznog brašna, ulijte i dobro pomešajte kako bi se sve malo zgusnulo. Dalje spremajte i spajajte onako kao što ste videli u prethodnom receptu.
Izvor: Atma
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!