1. Izgubićete kilograme uzrokovane vodom.

Hleb je je prepun ugljenih hidrata, a ako ga naglo izbacite iz ishrane, na telu se to primećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Ipak nije reč o instant mršavljenju već o gubitku višku vode koja se skuplja u telu.

Brzi recept za domaću "ciabattu": legendarni italijanski hleb u kućnoj radinosti...

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni.

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je beli hleb pun, u  organizmu uzrokuju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne, nagle signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se gojimo.

Pivski hleb sa bosiljkom (bez alkohola) za gurmane...

Ali to ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti izbaciti hleb, već da prazne kalorije iz belog hleba zamenite onim napravljenim od celih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati.

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su veoma važna za normalan rad creva i probave. Upravo zbog toga takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz ishrane i u svakodnevnu ishranu uvrstite cele žitarice probava započinje normalan i olakšan rad.

Ruski hleb od integralnog brašna heljde i raži sa suvim šljivama...

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i "gorivo" za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava - telo reaguje negativno te se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.

Izvor: Zadovoljna